Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

40 böjtös recept, ha nem tudod, mit főzz a húsvét előtti 40 napos nagyböjt idején

A nagyböjt 2024-ben február 14-én indul és március 30-ig tart. Ezután jön a húsvét, ami a karácsony mellett a legfontosabb keresztény ünnep. A hívek a lelki és testi megújulás és megtisztulás érdekében böjtölnek, azaz nem esznek húst, és kerülik a túlevést is.

A böjtnek, legyen az időszakos vagy vallási ünnephez kapcsolódó, bizony vannak pozitív egészségügyi hatásai. A böjtölő emberek mérséklik az elfogyasztott étel mennyiségét, kerülik a húsfogyasztást, és ezzel párhuzamosan több zöldséget és gyümölcsöt esznek. Ezek már önmagukban hozzájárulnak az egészséges életmód kialakításához, a csökkentett kalóriabevitel pedig fogyást eredményezhet.

A nagyböjt idején, mely negyven napig tart, nem könnyű húsmentesen, és főleg változatosan étkezni, ugyanis a hús a magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga, ezt fogyasztjuk reggelire, ebédre és vacsorára is. Annak érdekében, hogy sikeres legyen a böjt, készítettünk egy összeállítást, melyben 40 böjtös receptet találtok, hogy minden napra jusson valami finomság a húsvétig tartó időszakban!

A hús tilos, de mi a helyzet a tojással, a tejtermékekkel?

A 16. században még nagyon szigorúak voltak a nagyböjt szabályai és kerülni kellett a húsfélék, a szalonna, a zsír, a tejtermék és a tojás fogyasztását is. Ez utóbbi, azaz a tejből készült élelmiszerek és a tojás böjti tilalma alól a 17. század elején kapott felmentést Magyarország Rómától, ezután alakult ki az a szokás, hogy húsvét előtt ezek az alapanyagok alkotják a böjtös étkezések gerincét.

A római katolikus egyház a 20. század elején tovább enyhítette a böjti korlátozásokat, és a húsétel tiltását már csak hamvazószerdára és a nagyböjt utolsó három napjára korlátozta, majd pedig a disznózsír használatának tilalmát is feloldották – írja az Arcanum. A mi receptválogatásunkban ezért helyet kapnak tejes és tojásos ételek is, egyedül a húst hagyjuk el.

Tartalmas, laktató levesek

Bableves, gulyásleves vagy éppen a halászlé, ezek olyan fogások, melyekhez pogácsát, lángost vagy éppen frissen sült kenyeret is lehet kínálni, így nem is hiányzik utána a második. Ezek viszont húsos fogások, ám léteznek másfajta, ugyanígy laktató levesek is.

A böjt idején érdemes beiktatni az étrendbe a tartalmas leveseket, melyekben rengeteg a zöldség, a magas fehérjetartalmú hüvelyes, ugyanis ezzel tudjuk pótolni a hús elhagyásával kieső fehérjemennyiséget és elfogyasztásuk után nem fog rögtön kopogni a szemünk az éhségtől.

HALGOMBÓCLEVES >>>

KRUMPLIGOMBÓCOS LEVES >>>

További tartalmas és laktató levesek: halászléborsóleves óriásnokedlivel, zöldséges fejtett bableves

Halas ételek

A böjt nem tiltja a halfogyasztást, így remek húshelyettesítő lehet belőle. Halból pedig nemcsak leves, hanem mennyei főfogások is készíthetőek. Az egyik legegyszerűbb módja a hal elkészítésének, ha sóval és borssal befűszerezzük, a hasüregbe teszünk pár karika citromot, meglocsoljuk olajjal és sütőben megsütjük. Az aranydurbincs és a pisztráng erre a célra kitűnő. Halas receptek kapcsán szóba jöhet még a tonhal, a lazac, a harcsa, a tőkehal és persze a ponty is.

TONHALAS RAKOTT BURGONYA >>>

HARCSAPAPRIKÁS TÚRÓS CSUSZÁVAL >>>

További halas receptek böjt idejére: lazacsteak burgonyatócsnival, ropogós halfalatkák, sült pisztráng, rántott halfilé, sült aranydurbincs tejszínes spagettivel

Tojásos ételek

A tojás a szigorú böjti étrendben nem szerepel, de a könnyített verzióban már igen, sőt kulcsszerepe van. Remek fehérjeforrás, melyből kitűnő reggeli és vacsora készíthető, de a tojásos fogások ebédre is megállják a helyüket. Zöldségekkel gazdagítva tápláló, egészséges étel lehet a rántotta, az omlett is.

TOJÁSPÖRKÖLT EGYSZERŰEN >>>

TOJÁSOS NOKEDLI FEJES SALÁTÁVAL >>>

További tojásos ételek: egyszerű tojáskrém, tepsiben sült omlett, buggyantott tojás, rántotta

Főzelékek

Szinte minden zöldségből készíthető főzelék, így ideális választás a böjt idején. A probléma a feltétekkel van, ugyanis egy tök- vagy krumplifőzelék nehezen elképzelhető fasírt vagy pörkölt nélkül, a lencséről nem hiányozhat a sült virsli, a debreceni vagy éppen füstölt csülök, de szerencsére egy kis kreativitással ezek is pótolhatóak. A krumpli, a főtt vagy tükörtojás, a zöldségfasírtok és ropogósok, valamint a pirítós is mind-mind remek kísérője lehet a főzelékeknek.

EGYSZERŰ SÓSKAFŐZELÉK >>>

ZÖLDBABFŐZELÉK >>>

További remek főzelékreceptek nagyböjtre: tárkonyos újburgonya-főzelék sült spárgával, gyors salátafőzelék tükörtojással, kapros tökfőzelék cukkinifasírttal, krémes spenótfőzelék főtt tojással

Tésztás ételek

A magyar konyha is bővelkedik tésztás ételekben, sőt mivel viszonylag kevés alapanyagból, olcsón lehet kiadós fogásokat készíteni, rendkívül népszerűek is a szénhidrátdús ételek. A tésztás fogások lehetnek sósak és édesek is, zöldségesek és halasak, röviden megfogalmazva, széles a választék.

Krumplis tészta >>>

TONHALAS TÉSZTA PARADICSOMOSAN >>>

További tésztás ételek: káposztás tészta, túrós csusza, spenótos tészta, sült fetás tészta, spenótos zöldfűszeres lasagne, pestós tészta

Desszertből főétel

Az édesség nemcsak desszert, hanem főfogás is lehet. Egy könnyed leves mellé párosítva tartalmas ebédet kaphatunk, ami után nincs szükség csokira, fagyira, bármi nassolnivalóra! A túrógombóc vagy a túrós derelye, a barátfüle, a grízes tészta, a szilvás gombóc, a palacsinta és a császármozsa is mind-mind remek választás.

Mákos nudli >>>

ARANYGALUSKA >>>

További édes második fogások böjt idejére: túrógombóc, hamis túrógombóc, túrós derelye, szilvás gombóc, palacsinta, császármozsa

Borítókép: Mindmegette

Ezek is érdekelhetnek