Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jókai bableves

> 90 perc
rafinált
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A csülök főzővizéhez:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 szem egész fekete bors
  • 3 db babérlevél
  • 30 dkg tarkabab (száraz)
  • 1 kg füstölt csülök
  • olaj
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • bors
  • 4 db babérlevél
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 szál zeller zöld
  • 15 dkg szárazkolbász
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • A csipetkéhez:
  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • A díszítéshez:
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

  1.  A babot előző este hideg vízbe áztatjuk, és a csülköt is megfőzzük előtte egy nappal. A füstölt csülköt hideg vízben kell feltenni főni. A főzővizet ízesíthetjük vöröshagymával, néhány gerezd fokhagymával, babérlevéllel, egész borssal. A főzési idő legalább 2 és fél óra. Az utolsó fázis, hogy a megfőtt csülköt a főzőlében hagyjuk kihűlni, majd kivehetjük, csontozhatjuk, darabolhatjuk.
  2. Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a meghámozott, finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a megtisztított, zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és felöntjük kb. 1 dl vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot a levével együtt, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert öntünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, hozzádobjuk a babérlevelet. Ha a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, ízlés szerint felaprított zöldségeket és a zeller zöldet. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk folyamatosan.
  4. Ha teljesen megpuhult a bab, a héjától megtisztított kolbászt felkarikázzuk, száraz serpenyőben megpirítjuk és hozzáadjuk a leveshez a kisült zsírja nélkül.
  5. A tejfölt a liszttel és egy merőkanálnyi levessel csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a leveshez.
  6. Elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.
  7. Tálalásnál egy tányérba teszünk a lefejtett csülökhúsból és arra merjük a levest. Megszórhatjuk friss petrezselyemmel is.

NÉZD MEG AZ ELKÉSZÍTÉSÉT VIDEÓN! >>> 

 

VILLÁMGYORS BABLEVES>>> 

MEXIKÓI BABLEVES CSIRKEMELLEL>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss