A remuládhoz apró kockákra vágjuk a lila hagymát és csemegeuborkát, az újhagyma zöld részét felkarikázzuk, a petrezselymet finomra aprítjuk.
Egy keverőtálba rakjuk az aprított lila hagymát és uborkát, sózzuk, borsozzuk, hozzákanalazzuk a majonézt, a mustárt, a porcukrot és a tejfölt, végül jöhetnek a zöldek, az újhagyma és a petrezselyem. Az egészet alaposan összekeverjük. Az elkészült remuládot hűtőben pihentetjük.
A tócsnihoz a burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük, egy tálba tesszük, és állni hagyjuk, hogy kiengedje a levét. Utána alaposan kinyomkodjuk, és a felesleges levet leöntjük.
A lereszelt burgonyát összekeverjük a tojással, sóval, fehér borssal, a szerecsendióval, az átnyomott fokhagymával és a liszttel. Akkor jó, ha szinte kenhető, krémes állagú.
Egy serpenyőben közepes lángon olajat hevítünk, ha elértük a kívánt hőfokot (nagyjából 170 fok), belekanalazzuk a burgonyamasszát. (Használhatunk tálalógyűrűt, ha szép formájú tócsnikat szeretnénk.) Mindkét oldalukon aranybarnára sütjük a tócsnikat, ez nagyjából 4-5 perc oldalanként. Az elkészült tócsnikat papírtörlőre vagy sütőrácsra tesszük.
A lazacfilét először alaposan átnézzük, az esetleges szálkákat eltávolítjuk egy halszálkacsipesz segítségével. Megnézzük a bőrös felületet is, és ha találunk pikkelymaradványokat, késsel eltávolítjuk.
A filéket alaposan megtöröljük, minden nedvességet itassunk le a halról, legyen száraz a felülete.
A lazacsteakeket közvetlenül sütés előtt sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Melegítsünk fel egy serpenyőt jó forróra, öntsünk egy kevés olívaolajat, majd adjuk hozzá a vajat. Ha a vaj felhabzik, és enyhén barna, tegyük bele a lazacfiléket, bőrös felükkel lefelé. Tegyünk mellé citromgerezdeket, finoman nyomjuk a filéket a serpenyőhöz, és így süssük 3-4 percig, amíg a filé oldalai kifakulnak, halvány rózsaszínűek lesznek, ezután fordítsuk meg, és nagyjából 1 percig süssük. Ügyeljünk arra, hogy a fehérje ne csapódjon ki, ne szárítsuk ki a halat.
A tálaláshoz a filét bőrös oldalával felfelé helyezzük a tányérra, jöhet a ropogós tócsni, majd az isteni savanykás remulád. Díszítsük a sült citrommal és némi vágott petrezselyemmel vagy kaporral.
Nézd meg videón, hogyan készül a lazacsteak burgonyatócsnival, remuládmártással: