Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legfinomabb somlói galuska

default user icon
MME
150 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. Először a krémeket készítjük el, hogy legyen idejük kihűlni.
  2. A diós krémhez a lapzselatinokat beáztatjuk annyi hideg vízbe, amennyi teljesen ellepi
  3. A tejszínt laza habbá verjük. (Már van állaga, de még folyik.)
  4. A fehér csokit apróra vágjuk, és mikróban megolvasztjuk.
  5. A tojásokat a cukorral vízgőz felett kézi habverővel folyamatosan keverve 60 fokosra melegítjük. Levesszük a gőzről, és hozzáadjuk az alaposan kicsavart zselatinlapokat és az olvadt fehér csokit. Kevergetjük, míg kb. 30 fokosra hűl.
  6. Belekeverjük a darált diót és óvatosan a felvert tejszínt is.
  7. A kész krémet egy lapos tepsibe vagy tálcára öntjük, és hűtőbe tesszük.
  8. A narancs héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
  9. A mazsolát beáztatjuk a rummal elkevert narancslébe.
  10. A vaníliakrémhez a tejet, a tejszínt és a vaníliarúd kikapart magjait a vaníliahüvellyel együtt forrásig melegítjük egy nyeles lábasban.
  11. A tojássárgájákat a cukorral és keményítővel simára keverjük.
  12. Ha a tejes tejszín felforrt, kivesszük a vaníliahüvelyt. Egy evőkanálnyit a keményítős-cukros tojáshoz adunk, és simára keverjük. Újabb két-három evőkanálnyi forró tejjel tovább keverjük a tojásos masszát. (Hőkiegyenlítés.) Végül az összes tojásos keveréket a maradék forró tejhez adjuk, és sűrű krémmé főzzük. Legalább 2-3 percig főzzük folyamatos keverés közben, hogy ne legyen keményítőízű a krémünk.
  13. Az edényt levesszük a tűzről, és megvárjuk, míg szoba-hőmérsékletűre hűl a krém. Ekkor belekeverjük a narancslevet, és folpakkal lefedve teljesen kihűtjük.
  14. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd durvára vágjuk.
  15. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és egy 20 × 25 cm-es tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  16. Elkészítjük a piskótákat. A sima piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével tejfölsűrűségű habbá verjük. A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan a fehérjehabhoz forgatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, rászitáljuk a tojáshabra, és óvatosan összeforgatjuk. A sütőpapíros tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd megfordítjuk a piskótalapot, és lehúzzuk róla a sütőpapírt, amit visszateszünk a tepsibe.
  17. A diós piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével tejfölsűrűségű habbá verjük. A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan a fehérjehabhoz forgatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, a darált dióval és a reszelt citromhéjjal, majd rászitáljuk a tojásos masszára, és óvatosan beleforgatjuk. Ezt a tésztát is a sütőpapíros tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük, megfordítjuk, a papírt lehúzzuk, visszatesszük a tepsibe.
  18. A kakaós piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével tejfölsűrűségű habbá verjük. A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan a fehérjehabhoz forgatjuk. A lisztet, a sót, a kakaóport és a reszelt narancshéjat elkeverjük. Rászitáljuk a tojásos masszára, és óvatosan beleforgatjuk. A sütőpapíros tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd megfordítjuk, és lehúzzuk a sütőpapírt.
  19. Elkészítjük a csokiöntetet. Ehhez a kakaóport egy kis nyeles lábasba öntjük, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, és lassú tűzön 60 fokosra melegítjük. Folpakkal lefedjük, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
  20. A kihűlt diós krémet habverővel fellazítjuk, és egy sima csöves habzsákba töltjük. A vaníliás krémet is átkeverjük.
  21. A rétegezéshez használhatunk egy szép üvegtálat vagy magas falú tepsit.
  22. Alulra tesszük a sima piskótát, meglocsoljuk a rumos-narancsos mazsola harmadával, majd rákenjük a vaníliás krém felét. Megszórjuk a pirított dió harmadával.
  23. Következik a diós piskóta, narancsos-rumos mazsola, a vaníliakrém másik fele és egy adag pirított dió.
  24. Erre jön a kakaós piskóta, és a maradék rumos-narancsos mazsola. A diós krémből kis krémcseppecskéket nyomunk a tetejére, és megszórjuk a maradék dióval. Az egészet lefóliázzuk, és legalább 4-5 órára, de még jobb ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
  25. Tálaláskor evőkanállal galuskákat szaggatunk a desszertes tányérokra.
  26. A tejszínt kemény habbá verjük, és ebből is teszünk a somlói galuskákra, majd meglocsoljuk a csokiöntettel.

Nézd meg videón, hogyan készül a legfinomabb somlói galuska!

Ezek is érdekelhetnek

Friss