Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egyszerű lekváros bukta

MME MME
4 4/5
90 perc
egyszerű
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A lekváros bukta elkészítéséhez az élesztőt kevés kristálycukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk az előzőleg átszitált liszthez, majd összekeverjük a tojások sárgájával, az olvasztott vajjal, a porcukorral, a langyos tejjel és a citrom lereszelt héjával. Robotgéppel (tésztához való keverőfejjel) addig keverjük, míg összeáll a tészta. A tetejét megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk egy konyharuhával, és kb. 30 percig meleg helyen kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára helyezzük, és újra alaposan átgyúrjuk. Ha ragad, teszünk még hozzá pici lisztet. Kinyújtjuk, 5 × 10 cm-es téglalapokat vágunk belőle, majd minden darabot megtöltünk sűrű, kemény lekvárral (barack vagy szilva).
  4. A lekváros buktákat kivajazott tepsire helyezzük, a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, végül 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés

Megspórolhatjuk a mosogatást, ha sütőpapírral kibéleljük a tepsit. Egyszerűbb dolgozni a tésztával, ha már az elején, még a nyújtás előtt legalább 3 részre osztjuk. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss