Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 hiba, amivel tönkreteszed a tested 60 év felett

default user icon
MME
Az életkor előrehaladtával az egészségügyi szükségleteink is változnak. A következő szokásokat például mindenképp érdemes elhagyni, ha betöltötted a hatodik X-et.

Mutatjuk, melyek azok a szokások, melyeket érdemes elhagyni bizonyos kor fölött.

TÚL SOK Evés, túl kevés mozgás

Az öregedés szempontjából kulcsfontosságú az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás, hiszen az elhízásnak komoly egészségügyi következményei lehetnek ebben az életkorban. „A túlsúlyosság hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, a magas vérnyomáshoz, ízületi gyulladáshoz és érelmeszesedéshez” - mondja Dr. Darren P. Mareiniss, szakorvos. Érdemes rá nagyon odafigyelni!

EGÉSZSÉGTELEN TÁPLÁLKOZÁS

60 felett nagyon fontos, hogy sok egészséges zsírt és fehérjét fogyasszunk. Sütésnél-főzésnél használjunk olívaolajat és kókuszolajat, ezek ugyanis nemcsak a testnek, de a bőrnek is jót tesznek. A fehérjékből pedig napi 60-100 grammot érdemes fogyasztani az izmaink érdekében.

A tünetek figyelmen kívül hagyása

Nagyon fontos, hogy figyeljünk oda a testünkre - az olyan tünetekre, mint a nem kívánt fogyás, a véres széklet, a mellkasi fájdalom vagy a légszomj. Ezek ugyanis akár súlyos betegségeket is jelezhetnek, amiket időben el kell kezdeni kezelni.

Nem tornáztatjuk az agyunkat

Sanam Hafeez, neuropszichológus szerint az elménk karbantartása ugyanolyan fontos, mint a testünké. „Az agy olyan izom, amit karban kell tartani” - mondja. Ha például keresztrejtvényt fejtünk, sudokuzunk vagy sakkozunk, sokat javíthatunk az agyunk működésén.

Negatív gondolkodás

A 60 felett a fizikai erősség megőrzésének egyik kulcseleme a pozitív gondolkodás. Ha nem poróbálunk ki vagy nem tanulunk új dolgokat, akkor az elménk és a testünk is gyorsabban fog öregedni. Szóval érdemes kerülni a túl öreg vagyok és az én ezt már nem tudom megtenni hozzáállást.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss