Nem csak egészséges, finom is!
Ősszel csak úgy roskadoznak a boltok, standok polcai a színpompás cékláktól, sütőtököktől, különböző fajtájú szőlőktől, szilváktól, almáktól, körtéktől, sőt, beérik a som és a szeder is. Jelentős rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez és a bélflóra állapotának javításához.
Színes évszak
A „Szedd magad!” akciókat kihasználva kedvező áron juthatunk hozzá almához, körtéhez, szilához és szőlőhöz is. Ma már nagyon sok helyen megterem a füge, a gránátalma, a szeder, a som, az áfonya is. A zöldségek közül keresd a cukkinit, a főző- és sütőtököt, a padlizsánt, a kukoricát, a céklát, a pasztinákot, de folyamatosan terem a sóska és a spenót is.
Főzéskor te döntesz az étel energiatartalmáról: főleg a rejtett zsiradékokra érdemes figyelni, hiszen a zsiradékoknak – az állati és a növényi eredetűeknek egyaránt! – a legmagasabb az energiatartalma. Példaként gondolj csak bele: biztosan be kell-e rántani a tökfőzeléket, és 20% zsírtartalmú tejföllel szükséges-e tovább dúsítani, vagy úgy is tökéletes lesz, ha normál zsírtartalmú natúr joghurttal és egy kevés zabliszttel habarja be? A válasz: igen!
Jótanácsok
- A napi folyadékfogyasztás meghatározza a közérzetet, ezért minimum napi 1,5-2 liter vizet igyál meg, a többi folyadékot pedig zöldségekből, gyümölcsökből, tej- és tejtermékekből biztosítsd szervezeted számára.
– Érdemes beiktatnod az életedbe a rendszeres testmozgást: heti 3-4 alkalommal szánj rá legalább 40 percet, minimum közepes intenzitással.
– Ébredéskor támogasd a szervezeted egy jó nagy pohár víz elkortyolgatásával!
1. nap
Reggeli: ½ db korpás kifli paradicsomos tojáskrémmel (2 kk paradicsompüré, 1 db főtt tojás)
Tízórai: 1 db körte, 1 szelet előrecsomagolt natúr gofri
Ebéd: Grillcsirkés wrap, öntet nélküli zöldségsalátával
Uzsonna: 1 csésze gránátalma + 2 db korpás keksz
Vacsora: 1/2 db korpás kifli, sonka, újhagyma
2. nap
Reggeli: 1 szelet Graham-kenyér, ½ doboz sertésmájkrémkonzerv (65 g-os kiszerelésű), 1 db paprika
Tízórai: 1 db tenyérnyi szőlőfürt, 1 szelet Graham-kenyér
Ebéd: 1 db sajt nélküli hamburger, öntet nélküli zöldségsalátával
Uzsonna: 1 db 23 g-os Túró Rudi
Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 50 g füstölt halfilé, 1 db paradicsom
3. nap
Reggeli: 1/2 db korpás zsemle sovány joghurttal elkevert sovány túróval megkenve, bébirépa
Tízórai: 5-6 db naspolya
Ebéd: Gíroszos csirkehús, 1 kis adag főtt rizs, 1 nagy adag öntet nélküli saláta
Uzsonna: 2 db zabkeksz
Vacsora: 1/2 db korpás zsemle, 1 db főtt light virsli, zellerszár, mustár
4. nap
Reggeli: 3 ek zabpehely 100 ml natúr joghurttal (ízesítés: őrölt fahéj, édesítés választás szerint)
Tízórai: 1 nagy marék áfonya, 4 db korpás keksz, 2 db dió
Ebéd: 4 ek zabpehely 150 ml natúr joghurttal (ízesítés: őrölt fahéj, édesítés választás szerint)
Uzsonna: 1 nagy marék áfonya, 4 db korpás keksz, 2 db dió
Vacsora: 3 ek zabpehely 100 ml natúr joghurttal (ízesítés: őrölt fahéj, édesítés választás szerint)
5. nap
Reggeli: ½ db korpás kifli, sonka, uborka
Tízórai: 1 db alma, 2 db dió
Ebéd: 1/2 db 28 cm-es, vékony tésztájú, paradicsomos alapú pizza, húsos vagy halas és zöldséges feltéttel, szigorúan sajt és olaj nélkül!
Uzsonna: 20 g csokoládé (nem töltött!)
Vacsora: ¼ db 28 cm-es, vékony tésztájú, paradicsomos alapú pizza, húsos vagy halas és zöldséges feltéttel, szigorúan sajt és olaj nélkül, 1 nagy adag öntet nélküli saláta
6. nap
Reggeli: ¼ db 28 cm-es, vékony tésztájú, paradicsomos alapú pizza, húsos vagy halas és zöldséges feltéttel, szigorúan sajt és olaj nélkül, 1 nagy adag öntet nélküli saláta
Tízórai: 200 ml tejeskávé (édesítés választás szerint), 2 db korpás keksz
Ebéd: Kínai tojásos rizs, 1 nagy adag káposztasaláta
Uzsonna: Almás-répás-mazsolás saláta (50-50 g reszelt alma és sárgarépa, 20 g mazsola)
Vacsora: ½ db korpás kifli, 20 g reszelt sovány sajtból és 2 ek natúr joghurtból készült sajtkrémmel, alma
7. nap
Reggeli: 1 tenyérnyi sült tök, 1 szelet korpás extrudált kenyér
Tízórai: 5-6 db sült vagy főtt gesztenye, 5 db mandula
Ebéd: 2 tenyérnyi sült tök, 2 szelet korpás extrudált kenyér
Uzsonna: 5-6 db sült vagy főtt gesztenye, 5 db mandula
Vacsora: 1 tenyérnyi sült tök, 1 szelet korpás extrudált kenyér