Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lekváros bukta, ahogy Szabi a pék készíti

MME MME
> 90 perc
rafinált
megfizethető
12 adag
Hozzávalók
  • 50 dkg liszt (BL55)
  • 2,7 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,8 dkg só
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db főtt krumpli
  • 30 dkg lekvár
  • porcukor

Elkészítés

  1. Dabasztótálba öntjök a tejet, a tojássárgáját, valamint az élesztőt, majd elkeverjük. Ezután beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót is. 
  2. A tésztát 3 percen keresztül géppel dagasztjuk, majd az idő letelte után a törtkrumplit és a vajat is hozzáadjuk. Tovább dagasztjuk mindaddig, amíg lágy nem lesz a tészta. 
  3. Kikenjük a kelesztőtálat egy kevés olajjal, aztán a tésztánkat beletesszük, egy kendővel letakarjuk, és 45 percen keresztül kelesztjük.
  4. Ha ezzel elkészültünk, lisztezett felületen 12 részre osztjuk, azaz nagyjából 80 grammos kicsi labdákat formázunk belőlük laza hajtásokkal. Újra letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük. 
  5. A pihentetés után lisztezett felületen a gombócokat téglalap formájúra széthúzzuk, ám arra figyeljünk, hogy ne vékonyodjanak el. Az összes közepét megtöltjük lekvárral, majd felhajtjuk a bukták két szélét, de ne teljesen! Ezután elcsípjük a tetejét, és bezárjuk a lekvárt. Így lesz bukta formája.
  6. Egy sütőpapírral bélelt 30x20cm-es tepsibe pakoljuk a kis buktákat egymás mellé sorakoztatva, majd olvasztott vajjal megkenjük mindegyik tetejét. 10-15 percet még kelesztjük a tepsiben, addig a sütőt alsó és felső sütési fokozatban 190-195 fokra előmelegítjük. Végül 30 perc alatt készre sütjük, majd miután elkészült, megkenjük még egyszer olvasztott vajjal a bukták tetejét, aztán megszórjuk porcukorral. 

Nézd meg videón is, hogyan készül a lekváros bukta! >>>

ÖKÖRSZEM, AHOGY SZABI, A PÉK KÉSZÍTI >>> 

TÖLTÖTT SÓS KIFLI ÉS STANGLI - SZABI, A PÉK RECEPTJE >>> 

Ezek is érdekelhetnek