A tejet meglangyosítjuk. Fél dl-t egy kis tálkába öntünk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és félretesszük, hogy kissé felfusson.
A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a többi cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, majd alaposan összekeverjük.
Készítünk egy mélyedést a lisztes keverék közepébe, beleütjük a tojást, beleöntjük a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt is.
A dagasztóspirállal addig keverjük, míg összeáll a tészta, majd több részletben hozzádagasztjuk az olvasztott vajat is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd áttesszük egy lisztezett kelesztőtálba, és folpakkal letakarva, meleg helyen 20-30 perc alatt hagyjuk megkelni a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és néhány üres sörösdobozt lekenünk olvasztott vajjal.
Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafalületre borítjuk, ½ cm vastag lappá nyújtjuk, majd egy pizzavágóval 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk.
A tésztacsíkokat kissé ferdén rátekerjük a vajazott sörösdobozokra, úgy, hogy a tésztaszélek között maradjon egy pici rés.
A feltekert tésztát végiggörgetjük a munkafelületen, hogy a tészta kisimuljon, a rések eltűnjenek, a tésztaszélek összeérjenek.
Egy tálcára vastagon kristálycukrot szórunk.
A tésztatekercseket megkenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk a cukorban, majd sorban az előkészített tepsire rakosgatjuk, egymástól egy kissé távolabb, mert sülés közben nőni fognak.
A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, ha lehet, állítsuk a sütőt grillfokozatra, és 2-3 percenként kicsit forgatva a kalácsokon kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
A kisült kürtőskalácsokat még forrón durvára vágott dióba, mogyoróba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.
A közepükből kihúzzuk a sörösdobozokat, és langyosra hűlve tálaljuk a kürtőskalácsokat.
Nézd meg videón, hogyan készül a házi kürtőskalács sütőben sütve!