Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Búrkifli

default user icon
MME
75 perc
rafinált
megfizethető
10 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. 30 dkg vajat és 5 dkg lisztet összegyúrunk és két sütőpapír között egy cm vastagságú négyzetté nyújtunk. Ezután hűtőbe tesszük, hogy kidermedjen.
  2. A 20 dkg lisztet, a réteslisztet, az 5 dkg vajat, a hideg vizet, a sót és az ecetet rétestésztává gyúrjuk, majd enyhén lisztezett folpackba csomagoljuk, és 30 percig a hűtőben pihentetjük.
  3. Ha letelt a pihentetési idő, a rétestésztát kétszer akkora négyzetté nyújtjuk lisztezett munkafelületen, mint a vajas rész. A vajas négyzetet a réteslap közepére tesszük átlósan, majd becsomagoljuk, mint egy borítékot.
  4. Újra kinyújtjuk, és először szimplán hajtogatjuk: a tészta baloldali harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd ráhajtjuk a jobboldali tésztaharmadot is. Megint kinyújtjuk, aztán duplán is meghajtogatjuk: ehhez a bal oldali, majd a jobb oldali tésztanegyedet is behajtjuk középig, majd végül összehajtjuk, mint egy könyvet. Folpackba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
  5. A pihentetési idő után megismételjük a szimpla és a dupla hajtást, majd ismét hűtőben pihentetjük a tésztát addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
  6. A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a darált diót, a reszelt citromhéjat, és a vaníliás cukrot, aztán az elkészült diós habot habzsákba töltjük.
  7. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, közben pedig két tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  8. A pihentetett tésztát 25x80 cm-es lappá nyújtjuk, és hosszában kettévágjuk.
  9. Mindkét tésztacsík felső részét megkenjük a felvert tojással, az alsó részre pedig egy diós töltelékes csíkot nyomunk.
  10. A töltelékes alsó részt feltekerjük úgy, hogy a tölteléket teljesen körülvegye a tészta.
  11. A tésztarudak tetejét megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk a durvára vágott dióval. Ha ezzel megvagyunk, mindkét rudat 5-5 egyforma darabra vágjuk.
  12. A tésztadarabokat kifli formára alakítjuk, aztán a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsikre tesszük őket.
  13. A tepsiket az előmelegített sütőbe toljuk, és 5 percig magas hőfokon sütjük.
  14. 5 perc után a sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentjük, majd további 20-25 percig sütjük a kifliket.
  15. A kisült kifliket rácson hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral.

Nézd meg videón is, hogyan készül a búrkifli:

Ezek is érdekelhetnek