A bögrés-mikrós sütemény tésztájához egy bögrébe belekanalazzuk a lisztet, a cukrot, a sütőport és a kakaóport, majd alaposan összekeverjük.
Hozzáadjuk a tojást, az olajat és a tejet, és kanállal alaposan összekeverjük az egészet.
A bögrét a mikrohullámú sütőbe tesszük, majd beállítjuk a sütőt a legmagasabb fokozatra (900), az időszabályozót pedig 3 percre. Kb. 1 perc alatt szépen megemelkedik a tészta, de semmi esetre se vegyük ki hamarabb. Ha megállt a mikró, hagyjuk bent még 30 másodpercig a sütit, és csak azután vegyük ki.
Tányérra boríthatjuk, félbevághatjuk és megtölthetjük, de a bögréből kikanalazva is fogyaszthatjuk ezt az egyszerű és finom sütit.
Ez a bögrés sütemény 3 perc alatt készül el mikrohullámú sütőbe téve. Egy 3 dl-es hőálló bögre, és pár perc kevergetés szükséges mindössze az édes nyalánksághoz. Az alapreceptet többféle képen variálhatjuk.
Mákos, narancsos verzió:
4 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukros darált mák, 1 evőkanál cukor vagy gyümölcscukor, csipet szódabikarbóna vagy sütőpor, 1 tojás, 2 evőkanál olaj (pl. dióolaj), 1-1 evőkanál tej és narancslé vagy csak 2 evőkanál narancslé, csipet fahéj. - ritakonyhaja