Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós Marlenka

210 perc
rafinált
átlagos
1 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg Ráma margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál méz
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál ecet
  • Krémhez:
  • szükség szerint 5 tubus cukrozott sűrített tej
  • 1/2 liter tej
  • 160 g vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 35 dkg Ráma margarin
  • Lapokat megkenni:
  • ízlés szerint 1 kis flakon rum aroma
  • Díszítéshez:
  • 30-35 dkg darált dió
  • 2-3 evőkanál olvasztott csokoládé

Elkészítés

  1. Legelőször a sűrített tejet karamellizáljuk meg. Ezt a műveletet előző nap csináljuk meg, mivel teljesen ki kell hűteni! A tubusos sűrített tejet nyomjuk bele egy befőttes üvegbe, csavarjuk rá a tetejét, és állítsuk bele egy magas falú edénybe. Öntsük fel vízzel úgy, hogy teljesen lepje el a sűrített tej fölött kb. 1/2-1 cm-re. Így főzzük közepes lángon (ne lobogjon a víz, csak gyöngyözzön!) 4-4, 5 óra hosszan! Igen, ez nem elírás, ennyi idő kell neki a karamellizáláshoz! A krémhez a pudingport és a cukrot egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. (Gyakran keverjük meg hűtés közben!) A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, majd összedolgozzuk. 6 egyenlő részre osztjuk. (Lemértem, hogy egyenlő vastagságúra sikerüljenek a lapok). Sütőpapírból vágtam ki egy kicsit nagyobb négyzetet, mint a tepsi, majd ezen kinyújtottam a tésztát. Nagyon vékonyra kell nyújtani! Ezután ráhúztam a sütő papíron kinyújtott tésztát a tepsire, majd körbevágtam a széle mentén. 180C°-os előmelegített sütőben 4-5 percig sütjük! (Figyelem! A sütési idő, sütő függő!) Ha megsült mind a 6 lap, még melegen vágjuk le a széleit. Húzzuk le róluk a sütőpapírt. Hagyjuk hűlni. A margarint robotgéppel habosítsuk ki, majd adjuk hozzá apránként a teljes mennyiségű karamellt. Dolgozzuk össze. Ha a puding már teljesen kihűlt, ezt is adagoljuk hozzá a karamellhez, és keverjük robotgéppel teljesen egyneművé. A lapokat ecset segítségével kenjük le a rum aromával, majd kb. 3 evőkanál karamell krémet simítsunk rá egyenletesen. Ezután szórjuk meg darált dióval, majd jöhet a következő lap, amit szintén lekenünk rum aromával, krém, darált dió... stb. egészen addig, míg az utolsó lapot is rátesszük. A 6. lapra is kell rum aroma és krém, de ide már nagyon vékonyan kenjük meg, az oldalával együtt. Szórjuk meg az oldalát is, és a tetejét is vastagon darált dióval. A csokit olvasszuk meg, és tetszőlegesen csurgassuk rá a tetejére. Dermedésig tegyük hűtőbe. Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetnek

Friss