Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós kalács cukorbetegeknek

90 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A diós kalács elkészítéséhez élesztőt futtassuk fel pár perc alatt kb. 1,5 dl cukros, langyos tejben. A kétféle lisztet, a sikért, az eritritet és a sót keverjük össze. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. A keverőtálba öntsük bele a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a maradék langyos tejet, majd szitáljuk hozzá a lisztes keveréket. Ezután kezdjük el a robotgép dagasztókarjával megdagasztani a tésztát, majd pár perc után csorgassuk hozzá a felolvasztott vajat, és addig dagasszuk, míg egy teljesen sima tésztát kapunk. (Én még kézzel is átdagasztom.)
  2. A kelesztőtálat lisztezzük ki, helyezzük bele a megdagasztott tésztát, majd langyos helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára. 
  3. A töltelék elkészítéséhez a darált dióhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat, és keverjünk hozzá annyi tejet hogy egy kenhető, de nem túl lágy masszát kapjunk.
  4. Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1-1,5 cm vastag, téglalap alakúra. A kinyújtott tésztára ezután egyenletesen kenjük rá a diós tölteléket, majd tekerjük fel.
  5. A formát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a kalácsot (ízlés szerint zsírozhatjuk és lisztezhetjük is a formát). Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és szintén langyos helyen 30 perc alatt kelesszük újra.
  6. Az újrakelesztett tésztát ezután kenjük le a tojássárgával. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben kb. 30 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon 30 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen. 

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, majd úgy kínáljuk. A tésztája annak ellenére hogy teljes kiőrlésű liszttel készült könnyű, és foszlós. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss