Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A pisztáciás kürtőskalácsé lesz a főszerep most hétvégén a budapesti állatkertben

default user icon
MME
Harmadik alkalommal kerül sor a Kürtőskalács Vigalomra a fővárosi állatkertben, melyre ezúttal is egy különleges ízvilágú édességgel készülnek a szervezők.

Megalapításának huszadik évét ünnepli idén a Vitéz Kürtős, mely egy erdélyi, családi vállalkozásból nőtte ki magát az ország egyik legismertebb márkájává. A körtőskalács receptje szinte semmit sem változott az évek során, még ma is úgy készítik, ahogy az alapítók nagymamája kitalálta, csak picit finomítottak rajta: margarin helyett francia vajat, valamint kézműves biolisztet használnak a tésztához.

A kürtőskalács egyike azon vásári csemegéknek, melyért felnőttek és fiatalok egyaránt rajonganak, a lángos, a palacsinta és a fánk mellett pedig szinte semmit sem kopott a fényük az elmúlt évtizedek során.

A kürtőskalácsra is igaz, hogy minél egyszerűbb, annál finomabb, ám ezt a klasszikus édességet sem hagyta érintetlenül a XXI. század szele, és a különleges, kulináris élvezeteket kereső bátor vállalkozók is megtalálhatják az izgalmat ebben a finomságban. Legyen szó töltött vagy mentes változatokról, a megszokottól eltérő ízesítésekről, sokféle kürtőssel találkozhatunk a „boltokban".

A választék a május 12. és 14. között megrendezésre kerülő Kürtőskalács Vigalom idején egy újabb ízzel bővül, ugyanis a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Holnemvolt Vár bejáratánál debütál a Vitéz Kürtős új, pisztáciás kürtőskalácsa, rögtön két változatban, melyet helyben gyúrt tésztából, faszénen sütve készítenek.

A most készülő kürtőskalácsokhoz nem hétköznapi, hanem brontei pisztáciát használnak, melyet Olaszországban csak zöld aranyként emlegetnek. A smaragzöld színe, és az Etna vulkanikus talajának köszönhető egyedi íze miatt előszeretettel hasznosítják ezt a fajtát az édesiparban, sőt még a mortadella sonkába is kerülhet belőle – olvasható a pisztaciawebaruhaz.hu weboldalon.

"Azért erre esett a választásunk, mivel ezt a szicíliai pisztáciát nem pörkölik és nem is sózzák, emellett nemcsak az íze, hanem a színe is intenzív, így jól is mutat a kürtőskalácson" – mesélte a Mindmegettének Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős társalapítója.

"Megpróbáltunk úgy csavarni a kürtőskalácson, úgy hozzáadni valami újat, hogy közben megtartjuk a klasszikus formát, azt a hengeralakot, amitől kürtőskalács a kürtőskalács. Az egyik változatot kívülről megszórjuk a tört pisztáciával, a másiknak pedig a tésztájába kerül a pisztáciakrém. Mivel magában a tésztában van benne a töltelék, a vendégek nem kenik össze magukat és ez is fontos szempont volt."

Nem ez a cég első kísérlete, hogy új, a kürtőskalácstól szokatlan ízzel gazdagítsák ezt az édességet. Nem is olyan régen mutatták be a liofilizált (fagyasztva szárított) málnával díszített kalácsot, melyben jól keveredik egymással a gyümölcs savanykás és a kalács édes íze. Az izgalmas ízkombinációk mellett a mentes termékekre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, ám a cukormentes kürtőskalácsra még várnia kell a vásárlóknak.

"Egy ideje már kaphatók nálunk tej- és gluténmentes kürtőskalácsok. Ez utóbbi esetében nem is olyan régen váltottunk receptúrát és a korábbi, rizslisztes változatot lecseréltük egy olyan keverékre, mely ízében és állagában is jobban hasonlít a hagyományos, búzalisztes tésztához. Most köles- és csicseriborsólisztből készítjük a gluténmentes kalácsokat."

A cukrot meglepő módon nem olyan könnyű kiváltani vagy lecserélni, ugyanis semmi sem karamellizálódik olyan jól, mint a nádcukor.

"A kürtőskalács egyik lényeges eleme a tésztát borító ropogós cukormáz, ebbe ragadnak bele az ízesítők. A cukoralkoholokkal, mint amilyen az eritrit vagy a xilit, ezt nehezen lehet megoldani, a szőlőcukor pedig nemcsak, hogy leolvad a kalácsról sütés közben, de rossz hatással is lenne a cukorbetegekre. A cukormentes kürtőssel még kísérleteznünk kell" – mondta lapunknak Bálint Gáspár, aki azt is elárulta, hogy a vásárlók kedvence a fahéjas kürtőskalács, ő személy szerint viszont a diósat szereti.

Borítókép: Vitéz Kürtős

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek