Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Te is átszitálod a lisztet a tésztákhoz? Meglepő lesz, amit most olvasni fogsz róla

default user icon
MME
Legyen szó kelt tésztákról vagy kevert süteményekről, elég sok receptnél szerepel az utasítások között, hogy szitáljuk át a lisztet. Vajon honnan eredhet és miért maradt fenn ez a mozdulatsor? Valóban használ, vagy csak mítosz, hogy finomabb lesz tőle a sütemény?

Biztosan sokan hallottuk már a nagymamáinktól vagy a szüleinktől, hogy a lisztet azért kell átszitálni a használat előtt, hogy fellazítsuk és levegőt juttassunk a szemcsék közé, ugyanis ezzel a tészta is légiesebb, könnyedebb lesz. De valóban ezért találták ki az egész folyamatot? Nos, a legendárium szerint a szitálásnak sokkal profánabb oka volt.

Honnan eredhet a liszt átszitálásának hagyománya?

Régebben nem tudták olyan tökéletesen finomra őrölni a búzaszemeket, mint manapság, és előfordulhatott, hogy a pelyva, korpa, csíra vagy a meg nem őrölt magdarabok benne maradtak a lisztben. Hogy ezeket kiszűrjék, a lisztet használat előtt átszitálták, ám ilyenkor nemcsak az őrlés során megmaradt nagyobb darabok akadtak fenn a rostán, hanem az egyéb szennyeződések és kártevők is, akik beásták magukat a kamrában tárolt, felhalmozott lisztbe.

Ma azonban a professzionális gyártósoroknak és a folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően szinte minimálisra csökkent annak az esélye, hogy bármiféle szennyeződés kerüljön a lisztbe. Az viszont előfordulhat, hogy a nem megfelelő tárolás miatt megjelennek a konyhai kártevők az otthonunkban, és ilyenkor sem a liszt, de még a rizs sincs előlük biztonságban! Ha érdekel, hogyan veheted fel a harcot ellenük, kattints ide és olvasd el korábbi cikkünket a témában.

Akkor nem is érdemes átszitálni a lisztet?

Sajnos nem lesz tőle finomabb a sütemény, de mégsem nevezhető felesleges műveletnek. Így aki hozzászokott, ezentúl is nyugodtan szitálja át használat előtt, ugyanis ha hosszú ideig bontatlan csomagolásban, érintetlenül áll a kamrában vagy a polcon a liszt, akkor összetömörödhet, a szitálással pedig fellazíthatjuk az állagát. Ezt megtehetjük szita nélkül úgy is, ha a kezünkkel, vagy egy habverővel felkavarjuk a tálban.

Mikor lehet praktikus a szitálás?

Ha szeretnénk jól elkeverni a száraz összetevőket, akkor a szitálás nagy hasznunkra válhat. Nyugodtan szitáljuk át együtt a lisztet, a sütőport, a csipet sót és a kakaóport is, ha a recept ezeket kívánja, ugyanis utána könnyebb lesz dolgozni a tésztával. Egyenletesen eloszlanak az összetevők és gyorsabban végzünk a keveréssel, dagasztással is – olvasható a finedininglovers.com oldalán.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss