Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zserbó - az eredeti recept

90 perc
mester
költséges
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A meglangyosított tejet összekeverjük 1 ek cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elmorzsoljuk el a felkockázott, hideg vajjal.Hozzáadjuk a sót, a megmaradt cukrot, az élesztős keveréket, valamint a tojássárgájákat, és alaposan összedolgozzuk az egészet. Az így kapott tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd folpakba csomagolva mindegyik adagot 1 órán keresztül kelesztjük.
  2. A töltelékhez összekeverjük a darált diót a por- és a vaníliás cukorral. A lekvárt simárakeverjük.
  3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztadarabokat kb. 30 x 40 cm-es téglalapokká. Elosztjuk két tésztalapon a lekvárt és a diós tölteléket, egymásra helyezzük őket, ezután befedjük az utolsó lappal. A sütit tepsibe tesszük, és a 170 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Végül kivesszük és hagyjuk kihűlni.
  4. A mázhosűrű szirupot főzünk a cukorból és 1 dl forró vízből. A tűzről levéve beleszórjuk a felaprított étcsokit, és kevergetve hagyjuk kihűlni, azután beledolgozunk 1/2 tk vizet a tojásfehérjével együtt. A mázt a süti tetejére simítjuk, és hagyjuk megszilárdulni. Felszeletelve kínáljuk.

Diós zserbó >>> 

Túrós zserbó III. >>> 

Túrós-diós zserbó >>> 

Forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel szeleteld fel a süteményt.

Ezek is érdekelhetnek