Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Wellington-lazac

MME MME
75 perc
egyszerű
költséges
4 adag
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Előkészítjük az alapanyagokat, a gombát egyenként nedves papírtörlővel áttöröljük, majd a tönkvégeket levágjuk, a gombagallért kis késsel kivágjuk.
  2. A megtisztított gombát 3-4 milliméteres szeletekre vágjuk. A póréhagymát elfelezzük, az esetleges száradt végét levágjuk, a zöld részét hosszában bevágjuk és leveleire bontjuk, a leveleket egyenként átmossuk, majd újra egymásba tesszük őket, és vékonyra karikázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A lazacfilét átnézzük, az esetleges szálkákat halcsipesszel eltávolítjuk.
  3. Egy serpenyőben közepesnél magasabb hőmérsékleten kevés olívaolajat hevítünk, erre rakjuk a gombát, és 6-8 perc alatt ízesítők nélkül, időnként kevergetve hagyjuk megpirulni. Ha a gomba kissé összeesett és színt kapott, hozzáadjuk a póréhagymát, sózzuk, borsozzuk, kevergetve tovább pirítjuk-pároljuk. Ha a hagyma is kissé puhult már, hozzáöntjük a fehérbort, az alkoholt elforraljuk. Hozzáadunk egy darabka vajat, ha elolvadt, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, kevergetjük, majd 1-2 perc elteltével hozzáadjuk a spenótot, pár perc alatt megfonnyasztjuk. Az elkészült töltelékalapot levesszük a tűzről, és félretesszük, hagyjuk kicsit kihűlni, majd hozzákanalazzuk a krémsajtot és a reszelt parmezánt.
  4. A leveles tésztát kivesszük a hűtőszekrényből, hagyjuk kicsit melegedni, addig előkészítjük a halat. A lazacfilékről minden nedvességet letörlünk papírtörlővel, sózzuk, borsozzuk a szeletek minden oldalát.
  5. Már csak az összeállítás van hátra, a leveles tésztát kiterítjük a sütőpapírral együtt, majd keresztben elfelezzük ollóval, így a papírt is könnyebben tudjuk elvágni. A tésztára kanalazzuk a tölteléket, és a tészta széleit 1-2 centiméterrel kihagyva egyenletesen eloszlatjuk. A töltelék felénk eső részére helyezzük a lazacot, és feltekerjük a tésztával együtt. A batyu végeit enyhén összenyomjuk, és aláhajtjuk.
  6. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, egy tálkában felkeverjük a tojássárgáját, ezzel lekenjük a kész batyukat, végül egy késsel a tészta tetejét becsíkozzuk, hogy a sütésnél a réseken távozzon a gőz, így nem lesz nedves a tészta. Sütőpapírral együtt sütőtálcára helyezzük a töltött tésztákat, és 25 percig sütjük.
  7. Az elkészült Wellingtont pár percig pihentetjük, majd ezután tálaljuk.

Nézd meg videón is, hogyan készül a wellington-lazac:

Megjegyzés

Elegáns ünnepi fogás, de egyáltalán nem nehéz elkészíteni, ha odafigyelünk. Ha tovább szeretnénk fokozni az élvezetet, készíthetünk mellé burgonyapürét és egy könnyű zöldsalátát. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss