Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvás gombóc, ahogy a nagyi készítette

45 perc
mester
átlagos
4 adag
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1.  A burgonyát héjában megfőzzük, még forrón meghámozzuk és burgonyanyomón áttörjük.
  2. A langyosra hűlt masszát a liszttel, az 1 ek vajjal, a tojással és 1 csipet sóval simára gyúrjuk.
  3. Ezután félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és 14 négyzetlapra vágjuk.
  4. A szilvát megmossuk, leszárítjuk és kimagozzuk. A magok helyére 1-1 db kockacukrot teszünk. 
  5. Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk.
  6. A szilvaszemeket a tésztalapok közepére helyezzük, és a sarkokat összecsippentjük. Lisztes kézzel gömbölyűre formázzuk a gombócokat, és a lobogó vízben főzzük kb. 15 percig. 
  7. Közben a maradék vajat felforrósítjuk. Beleöntjük a zsemlemorzsát, tetszés szerint 1 ek porcukorral édesítjük, és állandó keverés mellett világosbarnára pirítjuk. 
  8. A gombócokat kivesszük a főzővízből, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a vajas pirított morzsában.
Szilva helyett sárgabarackkal is elkészíthető.

Ezek is érdekelhetnek