Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az eredeti halászlé recept

MME MME
16 3.7/5
150 perc
mester
átlagos
10 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Hal

Elkészítés

  1. A halat (ponty helyett harcsát, kárászt, keszeget is használhatunk) megpucoljuk. A pikkelyes pontyot filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva oldal irányban mozgatva a test mellett elvágjuk a pikkelytokokat, és leemeljük a kabátját.
  2. A hal bőre mindkét esetben a halon marad. A halat belezzük, ikrát/tejet, májat külön rakjuk. (Vigyázni kell az epehólyagra!) A fejet levágjuk, a halat kifilézzük. Kopoltyú, szem, keserű fog nem maradhat a halban, azokat eltávolítjuk.
  3. A lábosba alulra rakjuk a fölkarikázott makói hagymát, majd a hal fejét, az úszókat és a csontot. Felöntjük 4 liter vízzel, és kb. 2 órán át lassú tűzön főzzük, míg a fej, a csontok teljesen szét nem esnek.
  4. Főzés vége előtt 30 perccel az elpárolgott vizet pótoljuk. Ezután átpasszírozzuk. Passzírozás után tilos vizet adni a leveshez! Az alapléhez hozzáadjuk az édesnemes paprikát, majd felforraljuk.
  5. Ezután belerakjuk az előzőleg besózott haldarabokat, a belsőséget, és 10 percig főzzük. Kóstolás után sózzuk, ha szükséges.

Mindmegette tipp: A mennyiséget megfelezhetjük, sőt akár negyedadagot is készíthetünk belőle. A megadott mennyiségből bográcsban javasolt megfőzni a halászlevet.

VIDEÓN MUTATUNK TOVÁBBI HÁROM HALÁSZLÉ RECEPTET

 

Ajánljuk még:

Megjegyzés

Sokféle recept alapján főztem eddig én is a halászlét, mindig egyszerűsítve, míg végül ráakadtam az eredeti receptre. Ezt a receptet mindenkinek bátran merem ajánlani, az igazi magyar étel elkészítéséhez nincs szükség semmiféle sallangra, hókuszpókuszra, a maga nemes egyszerűségében verhetetlen. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss