Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így mosd meg az epret, hogy ne maradjon rajta vegyszer!

A biogazdaságból származó vagy a saját kiskertedben szedett epret is meg kell mosni, hiszen érése során földdel érintkezik. Még fontosabb az alapos tisztítás a nagy ültetvényeken termett gyümölcs esetén, amely vegyi anyagokat tartalmazhat.

Csapvizes öblítéssel vagy fertőtlenítő mosással megszabadulhatsz a különféle szennyeződésektől, de bánj finoman a piros bogyókkal, mert minél puhábbak, annál sérülékenyebbek!

5 jó tanács

1. Az epret mindig közvetlenül fogyasztás vagy feldolgozás előtt mosd meg, mert vizesen gyorsan elszaporodnak rajta a mikroorganizmusok és romlásnak indul. (A mosatlan gyümölcsöt felhasználásig tálcán egy rétegben szétterítve a hűtőben vagy hűvös helyen tárolhatod egy rövid ideig.)

2. Zuhanyozás helyett készíts inkább kényeztető fürdőt, mert az erős vízsugár károsíthatja a bogyók felületét. Úsztasd az epret nagyobb tálba vagy a mosogatóba engedett tiszta vízben, miközben finoman ide-oda mozgatod a kezeddel. Végül csepegtesd le egy szűrőben vagy konyhai papírtörlőn.

3. A mosás legfeljebb 15 percig tartson, mert az áztatástól az eper megszívja magát vízzel, íztelenné válik és a vitaminok is kioldódnak belőle.

4. Meleg vízzel jobban leoldhatod a gyümölcsről a szennyeződéseket, mint hideggel.

5. Az epret csak mosás után tisztítsd meg. Ha előtte csíped le a kocsányát, illetve távolítod el a csumáját, akkor túl sok vizet vesz fel, ami rontja az ízét és állagát.

Viszlát, vegyszerek!

A mezőgazdaságban használt kemikáliák jelentős része a gyümölcsök és zöldségek héjának külső felületén tapad meg. Bár ezek csak nagy mennyiségben kifejezetten károsak az egészségre, ajánlatos hámozással vagy alapos mosással eltávolítani őket.

Mivel az epret nem lehet meghámozni, főleg pici baba vagy beteg, idős ember részére nem árt fertőtlenítő mosásnak alávetni.

A csapvizes fürdő önmagában is hatásos, hiszen a vízművek fertőtlenítő tulajdonságú klórt juttatnak a vezetékekbe.

Vagy engedj 1 liter hideg vizet egy üvegtálba, keverj bele 1 dl 5%-os ecetet, és hagyd állni benne a gyümölcsöt pár percig. Végül tésztaszűrővel szedd ki, és öblítsd le folyó vízzel.

Kockázatmentesen tisztíthatsz és fertőtleníthetsz szódabikarbónával is. Adj a vízhez literenként egy evőkanálnyit, tedd bele az epret kb. 10 percre, majd bő vízsugár alatt öblítsd le.

TESZT! EZEKEN A HELYEKET JOBB, HA NEM VESZEL EPRET - DE MEGMONDJUK, HOL ÉRDEMES >>> 
SZEZONÁLIS KEDVENCEINK: EPRES TIRAMISU >>> 
JÉGHIDEG EPERKRÉMLEVES FŐZÉS NÉLKÜL: FINOMSÁG 10 PERC ALATT >>> 
EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA MINDEN NAP ESZEL EPRET >>> 
ÍME A 15 LEGSZENNYEZETTEBB ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss