Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos aranygaluska vaníliasodóval

MME MME
> 90 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat egy robotgép üstjébe öntjük vigyázva, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Atésztát egyneművé dolgozzuk a géppel.
  2. Egy üvegedényt vékonyan kikenünkolajjal és a tésztátbeleöntjük, így majd könnyebben kifordul kelesztés után. Egy konyharuhával lefedve meleg helyen legalább egy órán át kelesztjük a tésztát.
  3. Míg kel a tésztánk, vékonyan kivajazunk, kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortakarikát.Egy tálban összekeverjük a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal. A vajat megolvasztjuk teljesen.
  4. A sodóhoz a tejet felforraljuk egy lábasban a vaníliarúd kikapart magjaival. A cukrot, a tojássárgát és lisztet alaposan összekeverjük és a felforrt tejet lassan hozzácsurgatjuk. Az egészet visszaöntjük a lábasba és addigfőzzük, amíg el nem kezd sűrűsödni. Utána el is zárhatjuk alatta a tüzet, mert még tovább fog sűrűsödni a lábasban. Ne legyen puding sűrűségű, mert az nem sodó.
  5. Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen 1-2 cm vastagra kinyújtjuk, majd nagyjából egyforma darabokat szaggatunk belőle pogácsaszaggatóval.
  6. A tésztagaluskákat a kivajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan az olvasztott vajjal, majd a cukros dióval vastagon megszórjuk.Addig rétegezzük, amíg a formamegtelik. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Ezután 170 °C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
  7. Az aranybarnára sült galuskákat a már kihűlt sodóval alaposan nyakon öntve fogyasszuk.

Videó! Így készítheted el az aranygaluskát vaníliasodóval! >>>

MÉG TÖBB SZEZONÁLIS KEDVENC! >>> 

Megjegyzés

26 cm-es tortaformához - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss