Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diabetikus és light - végigkóstoltuk és teszteltük a cukormentes édességeket

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz - olvashatjuk egyre több termékleírásban, ami azonban nem garancia rá, hogy amit megveszünk, valóban cukor nélkül készül. A Mit ettem ma tesztcsapata megvizsgálta és végigkóstolta a diabetikus és light termékeket, hogy kiderítse, pontosan mennyi cukrot tartalmaznak, és egyáltalán finomak-e. Lássuk!

Számtalan forrásból halljuk már, hogy a cukor méreg. Mindenbe kerül szinte, és vannak termékfajták, melyekben döbbenetesen sok cukor van. A heti teszt némileg rendhagyó, mivel célkeresztjébe most azon termékek kerültek, melyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ez viszont nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs bennük. Azt figyeltük, hogy mennyire hiányzik belőlük a cukor, és mennyire érződik az édesítőszer egy adott termékben. 

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>>  
Szerencsi – Diabon

A márkát talán senkinek sem kell bemutatni, klasszikus édességgyárról van szó. Diabon nevű termékük egy cukormentes keménycukor, melyben semmilyen töltelék nincsen. Ízében erősen dolgozik a borsmenta és az eukaliptusz is, tehát még megfázás esetén is segítségünkre lehet kicsit. Egyáltalán nem hiányzik belőle a fél merőkanálnyi cukor, tökéletesen élvezhető így is, szinte észrevehetetlen a különbség.

Adatok: 0 gramm cukor, 255 Ft

TÚRÓS TÁSKA TESZT: NEM REMÉNYTELEN A HELYZET A NAGY BOLTOKBAN SEM >>> 
Nyírfacukor – Kakaós nápolyi

Sokadig szippantásra kicsit a sajtos tallért eleveníti meg, ami nem rossz, csak nem igazán illik a csokis nápolyihoz. Kóstolva enyhén kakaós, de egy csokis nápolyitól azért veszettül távol van. Az édesség hiánya érezhető, de nem feltétlenül írható a xilit számlájára, mintha direkt ilyen szolidra tervezték volna.

Adatok: 1 gramm cukor, 549 Ft

VALAHOL A MOGYORÓT IS KISPÓROLJÁK BELŐLE! MEGNÉZTÜK, HOL ÉRDEMES ORSZÁGTORTÁT ENNI >>> 
Misura

Ez egy gabona alapú omlós keksz elvileg, ami történetesen Olaszországból érkezett. Tökéletes kekszillat árad belőle, szinte azonnal kóstolni akarja az ember. Ízében is marad az omlós gabonakeksz-élmény, amiből kicsit sem hibázik a 3 kockacukornyi édesség. Apró gabonadarabokat találunk benne, de azért nincs olyan érzésünk, mintha búzatáblát majszolnánk szárazon. Kifejezetten meggyőző ez a termék.

Adatok: 1,3 gramm cukor, 319 Ft

MÉREGERŐS CSILISZÓSZOKAT KÓSTOLT A TESZTCSAPAT >>> 
Detki – Cukormentes omlós keksz

Édesítővel van tuningolva, ha jól értelmeztük a leírását. Az illata valóban kekszes, de egy kevéske citromosságot is rejt. Kóstolva aztán jön a vigyorgás, mert ez olyan szinten omlós, akár egy sütemény. Azonnal szétterül szánkban, ahogy egy picit ráharapunk, és valóban édes. Az édesítőszer ízét egyáltalán nem érezni rajta, lehetne akár hagyományos cukros változat is.

Adatok: kevesebb mint 0,5 gramm cukor, 199 Ft

TESZTELTÜK A FILTERES ZÖLD TEÁKAT: AZ EGYIKNEK HALTÁP ÍZE VOLT >>> 
Piroska – Light málnaszörp

A szörp azért mindig is nagy közönségkedvenc termék volt. A Piroska előrukkolt a light szériával, ami 90%-al csökkentett energiatartalommal bír. Ami azonnal feltűnik, hogy állagra olyan, mint a víz, semmi extra sűrűsége nincsen. Illatában szökik a málna, viszont kóstolásnál érezzük, hogy ebben bizony alig van cukor. Nehéz lenne a hagyományos szörphöz hasonlítani, ez azért annyira nem meggyőző. Nem savanyú, de hiányzik belőle az édességérzet azért.

Adatok: 3 gramm cukor, 419 Ft

TESZT! MELYIK A LEGJOBB BOLTI CSEMEGE KOLBÁSZ? >>> 
Pacific – Light Eper extradzsem

Azért dzsemből eltűntetni a cukrot nem kis mutatvány, de nem lehetetlen. Ez a light verzió 55%-al kevesebb cukrot tartalmaz a hagyományoshoz képest, ami még így is masszív mennyiségű cukrot rejt minden 100 grammjában. Az illata hiba nélküli, azonnal megüti az orrunkat a friss eperaroma. Kóstolva is marad a szuper epres lendület, amiben megvan az édesség gond nélkül. Egyáltalán nem kell a dupla cukor egy ilyen dzsembe, ez így is tökéletes.

Adatok: 26 gramm cukor, 439 Ft

VAJTESZT: AZ EGYIK TEAVAJ KIMAGASLIK A MEZŐNYBŐL >>> 
Diabet – Diabetikus édesség méz helyett

Külseje alapján méz is lehetne, színre és állagra is tökéletesen másolja a klasszikus méz tulajdonságait. Illatában azért nem hasonlít, furcsa "utóillata" van, ami valószínűleg az édesítőszerből származik. Kóstolva az első néhány másodpercben elhiteti velünk, hogy valódi méz, ám utána megérezzük az édesítőt, ami kicsit beárnyékolja az összképet. Kegyetlenül távol nincsen az áhított céltól, de azért érezni a különbséget.

Adatok: 12 gramm cukor, 699 Ft

CITROMOS SÖRÖKET TESZTELTÜNK - SZERINTÜNK EZEKET IGYÁTOK >>> 
Torras – Mogyorókrém

Ismerős lehet sokak számára, amikor elkezdenek egy mogyorókrémet kanalazni, és mire feleszmélnek, elfogyott a bödön háromnegyede. Nos, a mogyorókrémeket csurig pakolják cukorral. Ennek a 3 grammja azokhoz képest vicc. Állagra egészen híg. Illatában tisztán megjelenik a mogyoró szerencsére. Kóstolva marad a mogyoró, de annyi különlegességgel kiegészítve, hogy az állaga kissé szemcsés. Nehéz kitalálni, hogy ennek köze van-e a cukorhiányhoz. Édes és mogyorós, a legtöbb mogyorókrém szintjét simán megüti.

Adatok: 3 gramm cukor, 1149 Ft

BOLTI MEGGYSZÖRPÖKET TESZTELTÜNK, MUTATJUK, MELYIKET ÉRDEMES MEGVENNI >>> 
Wawel

Tejcsokiszelet, amiben azért nem kevés cukor van így is, hogy nem adtak hozzá extra dózist. Az illata alapján kiváló tejcsoki, semmi egyebet nem érezni rajta. Kóstolni nem könnyű, mert ez a példány olyan kemény volt, hogy azonnal fogszámlálást tartottunk az első harapás után. Ízében is marad a tejcsoki, ami meglepően kellemes. Cukor van benne, édesnek érezni, de ebből sem hiányzik a dupla dózis.

Adatok: 13 gramm cukor, 167 Ft

EPERLEKVÁRTESZT! MELYIK BOLTIT VEGYÜK, HA NINCS IDŐNK BEFŐZNI? >>> 
Gullón

Ez is a hozzáadott cukor nélküli kategóriát erősíti. A leírása alapján kakaós keksz krémes töltelékkel, ami kissé hajaz az Oreóra. Mit ad Isten, még a csomagolása is ismerős, mivel kisebb pakkokba külön csomagolták. Illatában csak pillanatig érezni, hogy kakaós. Ez az élmény kóstolás után is megmarad. A krém annyira nem nevezhető édesnek, inkább a semleges kekszek közé sorolható. Nem rossz, de ebből azért hiányzik az édes íz.

Adatok: 2,4 gramm cukor, 689 Ft

TESZT! IHATÓ 2 IN 1 KÁVÉT KERESTÜNK >>> 
Torras

Mogyorós étcsoki, így nagy édességmámorról kár lenne álmodozni. (Semmi köze a teszthez, de a csomagolás zsebes megoldása világbajnok). Illata alapján étcsoki, amit kóstolva sem tud meghazudtolni. Végig az étcsoki dolgozik, ami mellől az ember egyáltalán nem hiányolja az édes vonalat. Ezt a kritériumot remekül teljesíti, a hagyományos étcsokihoz mérten nagy eltérést nem mutat.

Adatok: 1 gramm cukor, 899 Ft

TESZT! HOL LEHET TÉNYLEG FINOM PIZZASZELETET KAPNI BUDAPESTEN? >>> 
Ítélet

Sorrend a héten nincs, mivel nem lehet mi alapján felállítani. Voltak termékek, melyek szinte észrevétlenül hozták az elvártat, tehát egyáltalán nincsen rá szükség, hogy a gyárban feltolják a cukor mennyiségét. A kekszek szinte egytől-egyig tökéletesek, egyikből sem hiányzott egy milligramm extra cukor sem.

A Nyírfacukor nápolyi terméke volt az igazi kérdőjel, mert nem tudtuk eldönteni, hogy ez cukorral is ennyire steril lenne-e. A Gullón sem volt végtelenül hibátlan, ott is az alapkoncepcióval van inkább baj, mint a cukorhiánnyal.

Ami még látszik, hogy az ilyen termékek némileg drágábbak, tehát, aki figyel a cukorbevitelre, annak jobban meg kell simogatnia a malacperselyt. 

ERITRIT, XILIT, FRUKTÓZ ÉS STEVIA - VÉGIGKÓSTOLTUK ÉS TESZTELTÜK A CUKORPÓTLÓKAT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss