Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eperlekvárteszt! Melyik boltit vegyük, ha nincs időnk befőzni?

Eper vagy szamóca? Sokat lehetne rajta vitatkozni, de mi helyette inkább fogtunk 12 darab üvegbe zárt epret vagy szamócát, amit dzsemként vagy lekvárként hagyta el a gyártósort. Egy listán kezeltük őket, a polcokon sincsenek szeparálva, illetve a strandbüfében sem fogják különösebben szétválogatni őket.

A vizsgálat során azt figyeltük, hogy mennyire kiegyensúlyozott az összkép, mennyire kellemes a lekvár vagy a dzsem. A legnagyobb hangsúlyt a kóstolás során természetesen a gyümölcs kapta. 

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 
100% Fruit Prémium lekvár

A kecses üvegben leginkább egy sűrű eperpürét találunk. Az illata színtiszta gyümölcs, amiben semmi mást nem találunk, csak epret. Az állaga kicsit kocsonyaszerű, de azért nem kellett késsel vágni szerencsére. Kóstolva a hirtelen nagy epres lendület meghátrál és egy sokkal lágyabb, szolidabb epres íz dolgozik benne. Némi gyümölcsvelővel találkozunk, de azért messze van az elején áhított püréélmény.

Adatok: 265 gramm, eper 100%, 525 ft

POPCORNTESZT! MELYIK MIKRÓS PATTOGATOTT KUKORICÁT VÁLASSZUK FILMNÉZŐS ESTÉKRE? >>> 
Pacific extra

Kibontás után látszik, hogy ebből egy pillanatig sem spórolták a zselatint, ezzel gond nélkül kisebb repedéseket is befedhetünk a falon, de talán kátyúzásra is alkalmas lehet. Kanállal akármilyen formát kivághatunk belőle, nem fog szétfolyni. Az illata eléggé édes, de a fájóbb, hogy szamócát alig-alig érzünk. Kóstolva aztán jön a vihar, egy nagyon rossz műanyag íz, amit sűrű zselatinba bújtattak.

Adatok: 300 gramm, szamóca 45%, 409 ft

St. Dalfour

Francia gyöngyszem került kis hazánk polcaira. Kibontás után egy kimért epres buké árad belőle, de szerencsére nem tűnik zselatinnal telepakolt kiadásnak. Kóstolva egy lágyabb, ám viszonylag masszív dzsemet kapunk, aminek íze korrekt és kellemes. Apró gyümölcshússal folyamatosan találkozunk benne. Az íze sokáig kitart, egészen jól viselkedik. Édessége nincsen túltolva, csak amennyit a gyümölcs enged magából.

Adatok: 284 gramm, eper 51%, 859 ft

BODZASZÖRPTESZT: EZ KERÜLJÖN AZ ASZTALRA A HÉTVÉGÉN! >>> 
Bretas

Görög importról beszélünk. Nincs hozzáadott cukor, viszont van rajta görög zászló, hurrá. Felnyitás után látjuk, hogy ez is a zselésebb világot érzi magáénak, de illatában meglepő dolgokat is találunk. Datolya az, ami az eper mellett még dominál, valószínűleg mediterrán nagymamák készítették. Kóstolva marad a datolyás íz, ami magyar gyomornak azért nehezen emészthető.

Adatok: 240 gramm, eper 60%, 1299 ft

A NAGY ŐSZIBARACKLÉ-TESZT! MELYIK IHATÓ, ÉS MELYIKET FELEJTSÜK EL ÖRÖKRE? >>> 
EKO

A színe alapján inkább mondanánk rá, hogy baracklekvár, minthogy szamóca. A kupak lecsavarása után viszont tisztán jön a szamóca. Kóstolva egy picit zselés állagot érzünk az elején, de könnyen olvad, ami nagy szerencse. Az íze könnyeket csal szemünkbe, mert tényleg olyan, mintha a nagyi készette volna, ez egy jókora eperdózis. Az összhatás patent, kifejezetten nosztalgikus élményt ébreszt.

Adatok: 340 gramm, eper 60%, 519 ft

Hamé

Legalább tudjuk, hogy pástétomon és szendvicskrémeken túl dzsemekkel is foglalkozik a Hamé. Illatában egy félénk eperaromát találunk, de az igazi ítéletet ez is kóstolva kapja meg. Nagyon pépes állagot érzünk, amibe nem kevés cukrot rejtettek, két falattól is megindul a cuppogtatás. A gyümölcsöt sikerült szépen a háttérbe szorítania, ami így végül nem túl fényes eredményhez vezet.

Adatok: 300 gramm, eper 50%, 575 ft

A NAGY SÁRGABARACKLEKVÁR-TESZT! MELYIK A LEGGYÜMÖLCSÖSEBB? >>> 
Schwartau

Élénk színe csalogatja az éhes tekinteteket, tehát ezzel már félig nyerő. Kibontás után nagyon intenzív eperillat szökik ki belőle, ami az egész szobát bejárja másodpercek alatt. Az állagra enyhén dzsemes, de bőven találunk benne gyümölcshúst, amiért jár a német pirospont. Az íze sokáig kitart, édessége pedig még tökéletesen kezelhető.

Adatok: 340 gramm, eper 50%, 799 ft

d’arbo

Kis történelemkönyvet találunk az oldalán, de minket sokkal jobban érdekel, hogy mit zártak az üvegbe. Felnyitás után másodpercekig lehet hümmögni, mivel az illata tényleg nagyon kellemes és gyümölcsös. Kóstolásnál is marad az áhítat, egy remek dzsemes állag, amiben az eper hosszan jelen van. Édessége természetes, ez nagyon harmonikus.

Adatok: 450 gramm, eper 50%, 899 ft

TESZT! POZITÍVAN CSALÓDTUNK A ROSTOS NARANCSLEVEKBEN >>> 
Bonjour

Máris kikészítenénk rég nem látott francia vendégeink számára, de valójában - bonjour ide vagy oda - ezt is a görögök készítik. Illata alapján inkább csak sejteni lehet, hogy epres, de sok egyebet is érezni benne. Kóstolva aztán kiderül a mesteri görög csel lényege. Sokkal inkább szőlős és datolyás, mint epres. Ennek okán nem értjük a címkét, de engedjük is el. Az állaga iszonyat zselés, amit majdnem késsel kell már szeletelni. Az íze hamar elillan, cukrossága pedig erősen közepes.

Adatok: 290 gramm, eper 45%, 629 ft

Kecskeméti

Retro hangulatot ébreszt a csomagolása, még egy receptet is rábiggyesztetek. Az illata kellemesen szamócás, ami mellett semmi mesterséges anyagot nem érzünk, hála az égnek. Kóstolva egy picit tömörebb állagot tapasztalunk, amiben végig ott a sűrű gyümölcshús. Az íze sokáig kalandozik szánkban, amihez egy pici édesség párosul csupán. Ez is olyan, mintha a nagymama készítette volna.

Adatok: 300 gramm, szamóca 60%, 595 ft

TESZTELTÜK A CITROMOS ÁSVÁNYVIZEKET: TALÁLTUNK KÉT IGAZÁN JÓT! >>> 
Nyírfacukor

Az aprócska üveg egészen meglepő dolgot rejt magában. Az illata inkább visszafogott és sejtelmes, de kóstolva a gyümölcs tisztán érződik. Az állaga nem dzsemes, hanem a magas gyümölcstartalom miatt sűrű. Az íze az idő múlásával erősödik a szánkban, ami legtöbbször inkább fordítva szokott működni. Édessége szinte semmi, tisztán annyi, amennyi a szamócában lakozik. 

Adatok: 230 gramm, szamóca 80%, 895 ft

Pacific

Az illata nagyon bátortalan, egy kevéske szamócát találunk benne, de azt is csak nagyon közelről próbálkozva. Kóstolva rájövünk, hogy csurig töltötték zselatinnal. A kanál inkább kifarag a tömbből egy darabot, nem pedig kiemel. Kóstolva is marad a félénk hatás, nagyon enyhén gyümölcsös csupán, mint egy "dzsem extra light". Édessége nagyon csekély, nincsen eltúlozva egyáltalán.

Adatok: 380 gramm, szamóca 50%, 429 ft

TESZT: KÉT SAJÁT MÁRKÁS VANÍLIÁS JÉGKRÉM IS LENYOMTA A CARTE D'ORT! >>> 
Ítélet

Rég volt ennyire szoros a végeredmény. A tesztalanyok között egyöntetűen azok szerepeltek jól, melyek inkább a lekváros irányt célozták be. A d’arbo, az EKO, a Nyírfacukor és a Kecskeméti termékek együttesen az ajánlott kategóriát képviselik. Nagy szakadék nincs köztük sőt, a harmadik helyen holtverseny alakult ki.

Az ellenpólus a Hamé, ami nagyon édes és ez elnyom minden pozitívumot benne, illetve a Pacific Extra, aminek állaga az, ami beárnyékolja az összképet. Érdekesség a két görög import, a Bonjour és a Bretas, amiben több mediterrán jelet is felfedezhetünk. Ezek inkább az egzotikusabb ízek kedvelőinek lesznek tetszetősek.

1. d’arbo
2. Eko
3. Nyírfacukor és Kecskeméti
4. 100% Fruit
5. Schwartau
6. St. Dalfour
7. Bretas
8. Bonjour
9. Pacific
10. Hamé
11. Pacific extra

Ezek is érdekelhetnek

Friss