Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vajteszt: az egyik teavaj kimagaslik a mezőnyből!

Rászántuk magunkat a vajtesztre, és próbálunk olyan termékeket választani, melyek a legtöbb szupermarketben, mindenki számára elérhetők. 12 vajat kóstoltunk, íme az eredmény!

Százalékokat nem figyelve 12 darab vajat tettünk kosárba, hogy megnézzük, milyen eredménnyel is szerepelnek. A teszt során egységesen azonos hőmérsékletűre hűtöttük őket, majd egyesével teszteltük mindegyiket. A sorrend felállítása során az összhatást, a vajas élményt figyeltük.

ÉTTEREMBE MENNÉL? RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT! >>> 
Hazai vaj

Hazafiak kedvence lehet a csomagolás láttán, bár a piros sáv napfény mellett inkább tűnik egy kicsit répasárgának, de engedjük el. Színre akár a hó, meglepően világos árnyalatban pompázik. Könnyen vágható, egészen puha hűtött állapotban is. Illata semmi, kóstolva viszont kapunk egy krémes, tejes élményt. Íze hamar lecseng, sokáig nem élvezhetjük jelenlétét.

Adatok: 100 gramm, zsírtartalom legalább 60%, 199 Ft

TESZT! MEGNÉZTÜK HOL A LEGJOBB A SAJTOS-TEJFÖLÖS LÁNGOS BUDAPESTEN! >>> 
CBA

Gusztusos magyaros reggeli látképet rajzoltak a csomagolásra, ami nem is rossz húzás. Ez egy szinttel sárgásabb árnyalatot vett fel, jobban idézi a vajas élményt a tesztalanyok fejében. Kóstolva picit lágy állagot tapasztalunk, amiben a teavaj íze nagyon lassan cseng le. Állagra tökéletes, szinte hűtőből kivéve is kenhető.

Adatok: 100 gramm, zsírtartalom legalább 82%, 255 Ft

CITROMOS SÖRÖKET TESZTELTÜNK - SZERINTÜNK EZEKET IGYÁTOK! >>> 
Milfina

Optikai trükk talán, hogy állított mintával nagyobbnak hat, pedig ez is 10 dkg. Illata ennek is tökéletesen semmi, viszont kóstolva már találunk némi eltérést az eddigiektől. Állagra egyértelműen keményebb, ezt nem tudnánk azonnal felkenni egy jófajta parizer és zsemle közé, ennek picit pihennie kell a levegőn, hogy lágyuljon. Íze sokáig kalandozik szánkban, a tejes vonal korrekt mindvégig.

Adatok: 100 gramm, zsírtartalom legalább 82%, 215 Ft

BOLTI MEGGYSZÖRPÖKET TESZTELTÜNK, MUTATJUK, MELYIKET ÉRDEMES MEGVENNI! >>> 
Extra vaj

A csomagolás érdekes hangot ad ki magából, mintha celofánnal is dolgozna. Színre meglepően sárga. Vágni nem könnyű, ezt is szellőztetni kell a melegben, mert amúgy könnyen törik, ha azonnal akarjuk kenyérre kenni. Ízre duplán tejes és érezhetően zsíros. Olyan, akár egy tejes ajakápoló.

Adatok: 100 gramm, zsírtartalom legalább 82%, 279 Ft

GRILLKOLBÁSZOKAT TESZTELTÜNK: EZEKET ÉRDEMES VENNI KERTI SÜTÖGETÉSHEZ >>> 
Riska

Messze a legvidámabb a csomagolása a színes tehénnel. Színre egészen skandináv ez is, de ez valószínűleg az alacsonyabb zsírtartalomnak köszönhető. Vágni nem nehéz, egy pillanat pihentetés azonban erre is ráfér. Ízre krémes és tejes, és triplán sokáig kitart az íze, meglepően hosszan elnyúlik.

Adatok: 100 gramm, zsírtartalom legalább 60%, 249 Ft

ALKOHOLMENTES CITROMOS SÖRÖKET TESZTELTÜNK, ÍME A GYŐZTES! >>> 
Burro

Hát igen. Ilyen az, amikor valami prémium minőségben készül. A csomagolás már tapintásra is érezteti, hogy nem filléres vacakról van szó. Elegáns, letisztult, egyszóval kívülről nagyon rendben van. Színre közepesen sárgás, viszont állagra kemény. Ennek nem pillanatok, hanem percek kellenek, mire kenhetőre puhul. Az íze viszont minden várakozással eltöltött percért kárpótol. Olyan tisztán tejszínes és krémes, hogy hihetetlen. Extra sokáig érezzük az ízét a szánkban, mintha sosem szeretne távozni onnan.

Adatok: 125 gramm, zsírtartalom legalább 83%, 439 Ft

TESZT! A DOBOZOS CSOKIFAGYIK KÖZÖTT EGY MINDENMENTESÉ AZ EZÜST! >>> 
Gazda

Gazda, aminek csomagolásán egy vajat köpülő asszony látható. Szolid sárgás árnyalat, ahogy a legtöbb 82%-os vaj esetében megszokhattuk. Az íze egészen érdekes, mivel az elején nagyon csekély, aztán, ahogy megindul az olvadás, hirtelen lesz intenzív, majd mintha csapot zárnának el, eltűnik. A tejesség megvan benne amúgy, nincs vele baj, csupán hullámvasutas, ha az ízét figyeljük.

Adatok: 100 gramm, zsírtartalom legalább 82%, 229 Ft

EPERLEKVÁRTESZT! MELYIK BOLTIT VEGYÜK, HA NINCS IDŐNK BEFŐZNI? >>> 
Mizo

A csomagolásán látszik, hogy a legjobb, ha ezt a vajat úgy szeleteljük, akár a sajtot. Könnyen vágható, ahogy a legtöbb ilyen fajta vaj. Az íze kezdettől megvan, ami tejszínes-krémes egyszerre. Iszonyat sokáig nem tart ki, de pont elegendő, hogy tudjuk, valóban került-e a zsemle közé belőle.

Adatok: 100 gramm, zsírtartalom legalább 82%, 289 Ft

FAGYITESZT BUDAPESTEN: GELARTO ROSA, LEVENDULA, FRAGOLA VAGY DAUBNER? >>> 
Pilos

Itt is az egy árnyalattal sárgásabb elvet követték. Illata ennek is csupán egyetlen tizedmásodperc, ahogy az összes többié, de inkább kezeljük úgy, hogy semmi. Állagra viszont nagyon puha, pedig ez is pontosan annyit és olyan hőmérsékleten volt a hűtőben, mint társai. Azonnal és könnyen kenhető. Az íze nem túl harsány, de végig megvan azért a vajas élmény.

Adatok: 125 gramm, zsírtartalom legalább 82%, 269 Ft

POPCORNTESZT! MELYIK MIKRÓS PATTOGATOTT KUKORICÁT VÁLASSZUK FILMNÉZŐS ESTÉKRE? >>> 
Tesco

A csomagolása kicsit megtréfált minket, mivel ahogy becsomagolták egy kevés vaj a papír közé ékelődött. A színe enyhén sárga, állagra egészen kemény. Ez is pár percig szellőzzön inkább, mielőtt apróra zúzzuk vele a kenyeret. Ízre egészen lapos, sok tejes jelleget nem tud felmutatni, inkább egy üres krémnek hat.

Adatok: 100 gramm, zsírtartalom legalább 82%, 265 Ft

TESZT! MAGUNK IS MEGLEPŐDTÜNK, MENNYIRE KÜLÖNBÖZNEK A ZÖLD TEÁS ICE TEÁK >>> 
Magyar vaj

Ez is nemzeti érzületi tervezők szerelemgyereke lett. A három szín uralja csomagolását mindvégig. Színe inkább már a fehérhez közelít, mint a sárgához. Illata totális nulla, de nem is vártunk mást már. Ízre viszont kellemes. Könnyed, tejes és krémes egyszerre, ami hosszú pillanatokon át érződik szánkban. Az állaga pont a kemény és a lágy között van, de jobb, ha ezt is egy percig hagyjuk szobahőmérsékleten nézelődni.

Adatok: 200 gramm, zsírtartalom legalább 82%, 649 Ft

BODZASZÖRPTESZT: EZ KERÜLJÖN AZ ASZTALRA A HÉTVÉGÉN! >>> 
Kunsági vaj

Majdnem pajszer segítségével sikerült csak kinyitni, a hátulján kicsit a csomagolás megvadult. Színre tökéletesen áltagos, illatra pedig pontosan semmilyen. Ízre viszont meglepő. Ez is hullámvasútszerűen dolgozik, viszont a vége nem olyan hirtelen zuhan a mélybe. Állaga viszont kemény, ezt is jobb, ha hagyjuk egy fél Barátok Közt részig pihenni a szabad levegőn.

Adatok: 200 gramm, zsírtartalom legalább 82%, 609 Ft

GOFRIT KÓSTOLTUNK BUDAPESTEN, MEGLEPŐEN OLCSÓT IS TALÁLTUNK >>> 
Ítélet

Észveszejtő különbségeket ezek most nem produkáltak. A tapasztalt jelenségek is inkább nagyítóval találhatóak meg, hétköznapi felhasználás során lehet, hogy különbséget sem tudnánk köztük tenni. A mezőny egyetlen prémium terméke nyert, de ha a mögötte érkező mezőnyt figyeljük, akkor leginkább majdnem mindegyik ajánlott.

Egyedüli bukott diák a tucatnyi versenyző közül a Tesco csupán, ott valahogy nem akart megjelenni a nagy vajas élmény a szánkban, pedig többször újrapróbáltattuk, hátha csak a kánikula zavart be egy pillanatig. Ennél csak jobbakat találunk a piacon.

Vajakból bőséges kínálat van, ezeken a példányokon kívül még számtalan márkát találhatunk a polcokon, de próbáltuk a legtöbb helyen elérhető mezőnyt összegereblyézni.

Toplista:

1. Burro
2. Riska
3. Magyar vaj
4. Kunsági vaj
5. Gazda
6. Mizo
7. Pilos
8. Milfina
9. Extra vaj
10. CBA
11. Hazai vaj
12. Tesco

Ezek is érdekelhetnek