Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 szuper baklava, ami tocsogós és vajpuha

default user icon
MME
Az igazi baklava őrületesen édes, a tésztája puha, mint a vaj, dióból nagyjából ugyanannyi van benne, mint tésztából és főleg, mindenekelőtt meg elsősorban is: tocsogósan szirupos. Mutatunk 9 szuper baklava receptet.

A baklavát szinte minden közel-keleti, kelet-mediterrán és balkáni nép a magáénak érzi, a desszert pedig már az egész világot meghódította, a közel-keleti és balkáni népek mellett érdekes mód a texasiak is odavannak érte, és ami még izgalmasabb, hogy - ha hinni lehet a pletykáknak - velük a cseh bevándorlók ismertették meg ezt az édességet.

Ennek a széleskörű rajongótábornak köszönhetően a baklava sokféle ízesítésben és formában van jelen. A baklava hagyományosan dióval készül, de gyakori a pisztáciával, mandulával, fenyőmaggal készített változat, sőt bizonyos vidékeken még pörkölt csicseriborsó is kerülhet a baklava töltelékébe.

Így készül a baklava

A tésztája a leggyakrabban phyllo tészta, ami nálunk réteslapként ismert. A tésztalapokat vagy olvasztott vajjal, vagy olajjal megkenik, közé kerül a darált dió, mandula vagy bármilyen más darált csonthéjas, amit kellő mértékben meg is kell fűszerezni. A leggyakrabban fahéjjal ízesítik, de fűszerezhető szegfűszeggel, szegfűborssal, kardamommal vagy szerecsendióval. Ezen kívül érdemes a darált csonthéjasokhoz egy kevés kenyérmorzsát is adni, mert így jobb állagú lesz a végén a töltelék.

A mézes szirup a kulcs

A süteményt sütés közben kell elkezdeni locsolni a sziruppal, amit mézből, vízből, cukorból és citromléből főzünk, de Görögországban sok helyütt édes fügelével is gazdagítják. Magát a szirupot nem érdemes külön fűszerezni, talán csak egy kis citromhéj vagy narancshéj kellhet bele. A kisült süteményhez kell hozzáadni a maradék szirupot, majd megvárni, míg azt teljesen magába szívja. Ilyenkor van lehetőség a sütemény dekorálására is. A tetejét meg lehet szórni megtört csonthéjasokkal, vagy akár egy kis szezámmag is kerülhet rá, ahogy az észak-kelet görögországi baklaváknál szokás. Ritka, de létező édesség a mákos baklava, aminek az elkészítése megegyezik a klasszikus baklaváéval.

TÖRÖK BAKLAVA >>> 

AZ EREDETI BAKLAVA >>> 

KLASSZIKUS BAKLAVA >>>

PISZTÁCIÁS BAKLAVA >>> 

DIÓS BAKLAVA >>> 

EGYSZERŰ BAKLAVA >>> 

MÁKOS-MEGGYES BAKLAVA >>> 

NUTELLÁS BAKLAVA >>> 

FAHÉJAS BAKLAVA >>> 

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek