Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pisztáciás baklava

65 perc
egyszerű
átlagos
10 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tej
  • Diófélék
  • Allergén tartalom: Szezámmag

Elkészítés

  1. A tésztát szobahőmérsékleten 10 percig pihentetjük. A pisztáciát finomra őröljük. Félreteszünk 2 evőkanálnyit, a többit összekeverjük a szezámmaggal. 2 teáskanál megolvasztott vajjal kikenünk egy 30 x 30 cm-es tűzálló tálat.
  2. A tésztalapokat kitekerjük. A felét a tálba fektetjük úgy, hogy közben minden lapot vékonyan megkenünk az olvasztott vaj egy részével.
  3. A pisztáciás szezámmagot a rétegezett tésztalapokra szórjuk, majd az előzőekhez hasonlóan ráfektetjük a megmaradt, vajjal megkent tésztalapokat. Éles késsel felkockázzuk a tésztát, majd a megmaradt vajjal meglocsoljuk a tetejét.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha szükséges, 20-25 perc után betakarjuk alufóliával a süteményt.
  5. Közben összekeverjük a sziruphoz a citromlevet a cukorral és 3 deciliter vízzel. Kevergetve melegítjük, míg a cukor felolvad. Felforraljuk, majd kis lángon 15 percig főzzük.
  6. Kivesszük a tálból a baklavát, és meglocsoljuk a forró sziruppal. Hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk a félretett pisztáciával.

Ezek is érdekelhetnek

Friss