hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eredeti török baklava

60 perc
egyszerű
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. Az eredeti török baklava elkészítését a sziruppal kezdjük. 5,3 dl vizet egy kisebb edénybe töltünk,  majd elkeverjük benne a cukrot, a citromlevet és a rózsavízet. Kb. 5 percig forraljuk. Ezután hagyjuk kihűlni.
  2. Közben a pisztáciát apróra törjük vagy ledaráljuk. A vajat felolvasztjuk, a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  3. Egy kb. 25 x 35 cm-­es tepsit kikenünk vajjal, és rétegesen belefektetjük a tésztalapok felét. A legfelső réteget vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, és egyenletesen elosztjuk rajta a pisztáciát. A maradék tésztával folytatjuk a rétegezést úgy, hogy közben az utolsó 3-­4 lapot vékonyan megkenjük vajjal. A túllógó tésztaszéleket egy éles késsel levágjuk.
  4. Ezután a baklavát kisebb négyzetekre vagy háromszögekre vágjuk. Leöntjük a maradék olvasztott vajjal, a forró sütőbe toljuk, és kb. 35­-40 percig sütjük, amíg a teteje egyenletesen piros és ropogós lesz.
  5. A sütőből kivéve a vágások mentén késsel rásegítünk, hogy a kis sütemények elkülönüljenek egymástól.
  6. Végül a még forró baklavát meglocsoljuk a cukorsziruppal, és legalább 4 órát hűlni hagyjuk. Ezalatt a szirupot teljesen beszívja.

A baklava a rengeteg olvasztott vajtól lesz igazán puha és ropogós egyszerre. Ne ijedj meg, ha az elején tocsog a vajban, ettől kapja utánozhatatlan ízét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss