Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Baklava egyszerűen

90 perc
bonyolult
átlagos
10 adag
Hozzávalók
  • A süteményhez:
  • 40 db réteslap
  • 40 dkg darált dió
  • cukor ízlés szerint
  • 25 dkg teavaj
  • 1 db tojásfehérje a kenéshez
  • A sziruphoz:
  • 3 bögre barna cukor
  • 1 db citrom leve
  • 3 bögre víz

Elkészítés

  1. Egy magas tepsit vékonyan kivajazunk, és elkezdjük lerakni a rétegeket. Először leterítünk 2 réteslapot, bőségesen megkenjük az olvasztott teavajjal, majd megint két réteslapot rakunk rá, utána a vajat, és így tovább, amíg elérjük a 20. réteget.
  2. A 20. rétegnél megszórjuk a réteslapot a dióval, amit ízlés szerint cukrozunk, majd folytatjuk a lapok lerakását, 2 laponként megvajazva.
  3. A 40. lap után megkenjük a tetejét tojásfehérjével. Amikor ez megvan, egy éles késsel bevagdossuk a tésztát háromszög vagy vékony téglalap formára (ez fontos, mert amikor megsült, már nem lehet vágni). 160-180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk (légkeveréses helyett inkább a hagyományosat használjuk), és kb. 35-45 percig sütjük, ügyelve arra, hogy nehogy túl hamar megpiruljon.
  4. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot. Összefőzzük a vizet, a cukrot és a citromlevet. Mikor kész a sütemény, meglocsoljuk a sziruppal, és egy egész estére a hűtőbe tesszük. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss