Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rakott karfiol (hagyományos és diétás recept)

MME MME
Hozzávalók
  • Hozzávalók a hagyományos változathoz:
  • 1 kg karfiol
  • 2 tk só
  • 50 dkg darált hús (sertéslapocka)
  • 1 fej hagyma (=5 dkg),
  • 3 ek olaj
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 db tojás
  • 2 dl 20 %-os tejföl
  • Hozzávalók a diétás változathoz:
  • 1 kg karfiol
  • 2 tk só
  • 20 dkg gépsonka
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 fej hagyma
  • 2 ek olaj
  • 2 db tojás
  • 2 dl 20 %-os tejföl

Elkészítés

A hagyományos változat:

  1. A karfiolt megtisztítjuk, sérült részeit eltávolítjuk, rózsáira szedjük (vagy egyszerűen feldaraboljuk) és a torzsával együtt, enyhén sós (1 tk. só) vízben puhára főzzük, szűrővel kiszedjük és félretesszük lecsurogni. A főzési idő a forrástól számítva kb. 30 perc. Amikor kihűlt annyira, hogy a kezünket már nem bántja a meleg, akkor tovább daraboljuk egészen kicsi részekre, de a torzsát félre tesszük.
  2. Közben, amíg fő a karfiol, az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, és mikor már áttetszővé (üveges) válik a hagyma, hozzákeverjük a darált húst, sózzuk, meghintjük pirospaprikával. A tűzről levéve, 1 darab villával elhabart tojást keverünk bele.
  3. Egy tűzálló tálban vagy tepsiben, karfiol és húsrétegeket teszünk egymásra, amíg mindkettő el nem fogy. Akkor a tejfölben elkeverünk 1 egész tojást, belekeverjük a karfiol megfőtt torzsáját egy szitán áttörve, és ezzel leöntjük a tálba rakott karfiolt.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütjük.

A diétás változat: 

  1. A karfiolt megtisztítjuk, sérült részeit eltávolítjuk, rózsáira szedjük (vagy egyszerűen feldaraboljuk) és a torzsával együtt enyhén sós (1 tk. só) vízben megfőzzük puhára, szűrővel kiszedjük és félretesszük lecsurogni. A főzési idő a forrástól számítva kb. 30 perc. Amikor kihűlt annyira, hogy a kezünket már nem bántja a meleg, akkor tovább daraboljuk egészen kicsi részekre, de a torzsát félre tesszük.
  2. Közben, amíg fő a karfiol, az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, és mikor már áttetszővé (üveges) válik a hagyma, hozzákeverjük az apróra vágott gépsonkát, meghintjük pirospaprikával. A tűzről levéve, 1 darab villával elhabart tojást keverünk bele.
  3. Egy tűzálló tálban vagy tepsiben, karfiol és húsrétegeket teszünk egymásra, amíg mindkettő el nem fogy. Akkor a tejfölben elkeverünk 1 egész tojást, belekeverjük a karfiol megfőtt torzsáját egy szitán áttörve, és ezzel leöntjük a tálba rakott karfiolt.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütjük.

    TÖBB, MINT 50 ELLENÁLLHATATLAN KARFIOL RECEPT - RAKOTT, CSŐBEN SÜLT, RÁNTOTT >>>  

Megjegyzés

A második változatban a sonkát meg is darálhatjuk, de akkor könnyebben kiszárad, ezért , ha van türelmünk hozzá, inkább késsel nagyon apróra daraboljuk fel. (A darálás közben „sérülő” sonka jobban magába szívja a környező nedvességet, és így az egész étel érzete végülis szárazabb lesz).
Az első változatban jó megoldás, és költség és időtakarékos, hogyha amikor valamilyen pörköltet készítünk, vagy akár sült húst, akkor készítsünk egy adaggal többet, és tegyük el fagyasztóba, majd a rakott karfiol készítésekor gondoljunk rá.

Recept és fotó: Kalória tudatos több, mint szakácskönyv (Praxis kiadó, 6250 Ft) - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss