Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pincepörkölt

MME MME
13 4.8/5
180 perc
bonyolult
költséges
6 adag

Elkészítés

  1. A szalonnát kockázzuk fel, a zsírját olvasszuk ki. Az aprított vöröshagymát dobjuk rá, és pirítjuk meg.
  2. Miután a hagyma megfelelően megpirult, a tűzről kicsit félrehúzva adjuk hozzá a paprikát, és kavargassuk szépen el, hogy az ízét az olaj megfelelően átvegye.
  3. Miután ezt megtettük, az alaposan megtisztított és felkockázott marhahúst adjuk hozzá, keverjük el, és a tűzre visszahelyezve körübelül 2-3 percig főzzük saját levében, amíg a hús árnyalatilag megfehérül, hogy később ne essen szét. (Itt jegyezném meg, hogy jobb a színtiszta marhahús, de nem szentségtörés, ha a húsban apró zsírcsíkok vagy árnyalatnyi zsírfelhők vannak, ez emelheti a szaft értékét, és nem teszi rágóssá a hús.)
  4. A megfuttatott húst öntsük nyakon a vörösborral úgy, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük sóval, borssal és majorannával, illetve ekkor adjuk hozzá a disznólábakat (és esetleg jó csontos nyakat, 1-2 darabot).
  5. Fedő alatt körübelül 1 órán át főzzünk közepes vagy lassú tűzön. Ne rotyogjon nagyon, az árt a bornak és a fűszereknek. Adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot. Főzzük még kb. fél órát, fedő alatt.
  6. Vegyük le a fedőt, és a felnegyedelt burgonyákat adjuk hozzá. Nem árt ezután a szaftot többször kóstolgatni, ha szükséges sózzuk meg. Lassú tűzön kb. még 1 órát rotyogtassuk, amíg a leve elfő.
  7. Tálalás előtt a csontos húsokat szedjük ki. Kínálhatunk mellé friss kenyeret, kovászos uborkát, főtt krumplit vagy nokedlit.

Megjegyzés

Ifjúságom elengedhetetlen kelléke volt ez az étel. Nevét a pincéknél megrendezett mulatságok miatt kapta, a pincemunkák energiát felemésztő munkái után rendezett mulatsagok fejedelmi étele, ami a legjobban bográcsban mutat és illatozik, de borongós napokon a lakástűzhely fölött is kellemes élményt nyújt, felejthetettlen illatával és ízével. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss