hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts olyan tepertős pogácsát, mint a nagymama!

A tepertős pogácsa sok családban egyértelműen a nagymamák terepe, nekik van elég gyakorlatuk és türelmük hajtogatni, pihentetni kellő módon és kellő alkalommal a tésztát, hogy a végén olyan omlós, porhanyós és foszlós legyen a pogácsa, amit csak a házi tepertős tud.
1. Készítsd el a pogácsa pisai ferde tornyot!

A tepertős pogácsánál már-már követelmény, hogy dülöngéljen, szabálytalan módon, a többiekkel összehajolva süljön ropogósra a tepsiben. Ha te is azt szereted, hogy ilyen csálék a töpörtyűsök, akkor a szokott hajtogatások után legalább még egyszer hajtsd át a pihentetett tésztát, ne nyújts túl és ne túl nagy pogácsaszaggatóval lyuggasd ki, hogy kellően magas legyen, s ne túl széles, azaz jó eséllyel engedjen a gravitációnak.

2. Az a jó, ha ropog a teteje!

Bizony, a töpörtyűsnél az is elvárás, hogy a beirdalt tészta ropogós legyen. Emelje fel a kezét, hogy ki ette le gyerekkorában az apró kis kockákat a tálra tett pogácsákról! Na ugye. A ropogós tetejű pogácsához a tésztát be kell irdalni, azaz a felső tésztaréteget késsel vagy egyenes szélű derelyevágóval négyzethálósan végig kell metszeni, s az sem árt, ha a tepsire ültetett, megkelt pogácsák tetejét a sütés előtt habart tojással finoman megkened.

3. Keverd a töpörtyűket!

Az igazán jó tepertős pogácsában nem bolti tepertőkrém lapul, hanem házilag darált töpörtyű. Persze nem kell otthon darálnod a töpörtyűt, pontosan azt a hatást érheted el, ha a töpörtyűkrém mellett apróra vágott, darabos töpörtővel is megszórod a tésztát. A legjobb, ha a hentesednél félreteteted a töpörtyű alján összegyűlő finom morzsát, az pont a pogácsába való.

4. Fűszerezz!

A legtöbb pogácsa nem igényel extra fűszerezést, a töpörtyű esetében viszont érdemes a só mellett frissen őrölt fekete borsot is adni a pogácsához. A bors kerülhet magába a tésztába, de az se baj, ha csak a kinyújtott, töpörtyűkrémmel megkent, töpörtyűmorzsával finoman meghintett tölteléket fűszerezed vele. Ha újhullámos pogácsára vágysz, akkor egy kis morzsolt borsikafűvel is megbolondíthatod.

5. Készítsd zsírral!

A töpörtyűs pogácsa tésztájába – a nagyobb mennyiségű töpörtyű miatt – nem kell sok zsiradék, de azt a keveset, amit a recept ír, azt helyettesítsd jó minőségű kacsa- vagy libazsírral. Egészen más lesz a tészta állaga, az ízéről nem is beszélve.

6. Nyugodtan csalj egy kicsit, ha nincs elég időd

Ha nem fér bele az életedbe, hogy félóránként hajts és nyújts, s nincs egy nagymama tartalékban, aki ezeket a munkákat elvégezné, viszont szívesen ennél egy jó töpörtyűs pogácsát, akkor sem kell kétségbe esni. A tölteléknek szánt darabos töpörtyűt keverd bele a tésztába, egy kis töpörtyűkrémet vagy kacsa- esetleg libazsírt adj hozzá pluszban, a sót és a borsot is keverd az alapanyagokhoz, s így dagaszd, majd kelezd meg. A megkelt tésztát egyszer hajtogasd, majd nyújts ki, de ne túl vékonyra, irdald be alaposan a tetejét. A kész tésztát szaggasd ki, sütőlemezen hagyd kelni, majd kend le elhabart tojással és süsd meg. Hidd el, ennek is akkora sikere lesz, mintha a nagymama sütötte volna.

Töpörtyűs pogácsa >>> 
Tepertős pogácsa >>> 
Pogácsa >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss