Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 ok, amiért érdemes minél több kacsazsírt fogyasztanod

default user icon
MME
A zsír, a közvélekedés szerint, szinonimája mindennek, ami káros, hizlal és megbetegít. De hadd védjük meg a zsírt: ez messze nem fedi a valóságot! A telített és telítetlen zsírsavak nem, hogy nem károsak, de egyenesen nélkülözhetetlenek a szerveztünk működéséhez. Az egyik ilyen méltatlanul alulértékelt szuperzsiradékunk a kacsazsír, amely a legegészségesebb állati zsiradék, sőt, jónéhány növényi társára is ráver.

A zsíroknak több fajtája létezik, és kizárólag egyetlen egy, a transzzsír az, amiről kijelenthető: nem jó, ha egyetlen grammot is fogyasztunk belőle. Viszont a másik három típusának a telített, az egyszeresen és a többszörösen összetett telítetlen zsíroknak - vagy zsírsavaknak - számos jótékony hatása van, amelyek miatt a lehető leggyakrabban érdemes fogyasztanunk belőlük. Elhagyni ezeket pedig egyenesen tilos, hiszen számos tápanyag fel sem szívódik nélkülük.

A kacsazsír, bár tartalmaz telített zsírokat is, de a benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok mennyisége ellensúlyozza azokat -, így ezek közül is az egyik legfontosabb zsírsavval, a linolénsavval van tele. A linolénsavat a szervezet a sejtek egészségének megőrzésére, a sejtek osztódásának elősegítésére és azok rendbehozatalára használja. Nézzük, miért szeressük a kacsahús sütése közben kinyerhető kacsazsírt!

A kacsazsír jótékony hatásai

1. A kacsazsírban lévő linolénsav támogatja a vesék optimális működését. Néhány tanulmány szerint ez a zsírsav segíthet a krónikus veseproblémákon.

2. A linolénsav fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában, és a megfelelő felszívódással a csontok egészségesek és erősek maradnak.

3. A kacsazsírban található egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a koleszterinszintet, ezáltal megakadályozzák a magas koleszterinszint miatt kialakulható egészségügyi problémákat.

4. A kacsazsír olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elpusztítják a szabadgyököket és eltávolítják őket a szervezetből. A szabadgyökök felelősek a korai öregedésért, a rák és néhány betegség kialakulásáért.

5. Az antioxidánsok és az olyan ásványi anyagok, mint a szelén és a cink erősítik az immunrendszert. Ezáltal a szervezet képes felvenni a harcot a kórokozókkal és baktériumokkal.

6. Bizonyos fogyókúrás étrendek szerint a jó zsírok fogyasztása egyenesen létfontosságú ahhoz, hogy véglegesen megszabaduljunk felesleges kilóktól. A fogyáshoz zsír is kell!

7. A kacsazsír képes lekötni, közömbösíteni és eltávolítani a testben túltengő savakat.

8.  A zsír szükséges a sejtek felépítéséhez, a hormonok termeléséhez, az ízületek olajozott működéséhez, kipárnázza a szerveinket, valamint segíti a vér sima áramlását.

(Forrás: Egészségtér)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss