Tepertős kocka

65 perc
rafinált
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A tepertős kockához a tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. A lisztet a sóval egy tálba szitáljuk, elmorzsoljuk benne a margarint, a közepébe mélyedést készítünk, ideöntjük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt, és alaposan összedolgozzuk annyi tejjel, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Letakarva kb. 60 percig pihentetjük.
  3. A tésztát 1 cm-es vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a ledarált tepertő harmadával, majd hajtogatjuk: a tészta hosszabbik oldala mentén először a bal oldalát hajtjuk félig középre, azután a jobb oldal hajtjuk a középső részre, végül az alsó részt hajtjuk félig felfelé. Kicsit lenyomkodjuk, majd 20 percig pihentetjük. Még kétszer megismételjük a hajtogatást.
  4. A tésztát kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk és 5x5 cm-es kockákra vágjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejüket tojássárgájával lekenjük, és 20 percig kelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ezek is érdekelhetnek