
recept
Egyszerű



Klasszikus stíriai metélt
Hozzávalók
A tésztához:
A vaníliás krémhez:
A tepsi kikenéséhez:
Tápérték(1 adag)
Elkészítés
- A stíriai metélt tésztájához a tojást, a tojássárgáját, a porcukrot és a túrót nagy tálba tesszük. Belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tejfölt és összekeverjük kézi robotgéppel. A lisztet kanalanként keverjük a túrós krémhez. (Nem biztos, hogy az összes lisztre szükség lesz! Ez attól függ, milyen a túró nedvességtartalma. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy a tészta már ne ragadjon, és nyújtható legyen!) Lefedjük a tálat és pihentetjük a tésztát.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a vaníliakrémet. Ehhez egy kis lábasba kimérjük a vajat, a cukrot, a tejszínt és a tejfölt. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliakivonatot. Összemelegítjük, majd a liszttel csomómentesre keverjük. A krémet lehúzzuk a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kihűlt vaníliaszószba.
- A pihentetett tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és 5-6 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Hosszában kettévágjuk, majd a két tésztalapot 5-6 mm szélességű csíkokra metéljük.
- Egy nagy fazékba enyhén sós vizet felforralunk, és 1-2 perc alatt kifőzzük benne a túrós tésztát. Leszűrjük és összeforgatjuk a vaníliás krémmel.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy 20x30 cm-es tepsit kivajazunk, és megszórjuk a kekszmorzsával. Beleöntjük a vaníliakrémes túrós metéltet. 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Hagyjuk kissé kihűlni, majd megszórjuk porcukorral. Kockákra vágva tálaljuk.
Nézd meg videón a stíriai metélt elkészítését:


















