
Receptek tojássárgája hozzávalóval
Leírás
A tojássárgája a tyúktojás belső része, amely a tápanyagok többségét tartalmazza, és sárgás színét a benne található karotinoidok adják. Fontos szerepet játszik a sütés-főzés során emulgeáló tulajdonsága miatt, különösen krémek, majonéz, sodók, tészták és egyes mártások készítésénél. Tápanyagdús alapanyag, amely gazdag zsírban, fehérjében, vitaminokban (A, D, E, K) és kolinban, ami különösen fontos az agyműködés és a sejtfunkciók szempontjából.
Tojássárgája hatása
A tojássárgája értékes zsírokat, omega-3 zsírsavakat és antioxidánsokat (mint például lutein és zeaxantin) tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a szem egészségéhez. A benne található kolin segíti az idegrendszer működését, míg a D-vitamin támogatja az immunrendszert és a csontok egészségét. Magas koleszterintartalma miatt azonban mértékletes fogyasztása javasolt, főként szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek.
Tojássárgája felhasználása
- Krémek, pudingok és sodók sűrítője
- Házi majonéz, hollandi mártás alapja
- Friss tészták (pl. tagliatelle, ravioli) színező és állagjavító összetevője
- Kenyér- és péksütemények tetejének lekenéséhez is használják aranybarna szín eléréséhez
Mikor vedd?
Hogyan tárold?

Vaníliasodó pudingból

Pillekönnyű szalagos fánk

Sült darapuding

Legfinomabb almás pite

Eredeti Cézár-saláta

Opera szelet

Carbonara szósz

Aranygaluska grillen sütve

Tatár beefsteak

Túrógombóc

Hetényi lakodalmas kalács

Citromos tiramisu

Cseresznyés-tejfölös lepény

Fantasztikus szelet

Lakodalmas barack

Málnás-áfonyás torta

