Tojássárgája

Receptek tojássárgája hozzávalóval

Leírás

A tojássárgája a tyúktojás belső része, amely a tápanyagok többségét tartalmazza, és sárgás színét a benne található karotinoidok adják. Fontos szerepet játszik a sütés-főzés során emulgeáló tulajdonsága miatt, különösen krémek, majonéz, sodók, tészták és egyes mártások készítésénél. Tápanyagdús alapanyag, amely gazdag zsírban, fehérjében, vitaminokban (A, D, E, K) és kolinban, ami különösen fontos az agyműködés és a sejtfunkciók szempontjából.

Tojássárgája hatása

A tojássárgája értékes zsírokat, omega-3 zsírsavakat és antioxidánsokat (mint például lutein és zeaxantin) tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a szem egészségéhez. A benne található kolin segíti az idegrendszer működését, míg a D-vitamin támogatja az immunrendszert és a csontok egészségét. Magas koleszterintartalma miatt azonban mértékletes fogyasztása javasolt, főként szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek.

Tojássárgája felhasználása

  • Krémek, pudingok és sodók sűrítője
  • Házi majonéz, hollandi mártás alapja
  • Friss tészták (pl. tagliatelle, ravioli) színező és állagjavító összetevője
  • Kenyér- és péksütemények tetejének lekenéséhez is használják aranybarna szín eléréséhez

Mikor vedd?

Friss tojást egész évben lehet vásárolni, de figyelj a lejárati dátumra, illetve a héj épségére.

Hogyan tárold?

A tojásokat, így a tojássárgáját is a legjobb hűtőszekrényben tárolni. A fel nem használt sárgáját kevés víz vagy tej alá öntve érdemes lefedve 1-2 napig hűtőben tárolni, vagy lefagyasztani.
Tápérték(100 g)
322 kcal Energia
26.5 g Zsír
3.6 g Szénhidrát
15.9 g Fehérje
Tojássárgája receptek (1260 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.