Első lépésként kimérjük az alapanyagokat. Fontos, hogy minden szoba-hőmérsékletű legyen.
A friss élesztőt elmorzsoljuk a 2 nagy csipet cukorral elkevert tejben, és hagyjuk felfutni.
Amikor az élesztő felfutott, hozzáöntjük a sóval és a maradék cukorral elkevert liszthez, hozzáadjuk a tojást, és dagasztani kezdjük. Amikor az állaga kezd kialakulni, hozzáadjuk a vajat is. Készre dagasztjuk a tésztát, és egy zárható tálban pihentetjük 30 percig.
A pihentetési idő leteltével elosztjuk a tésztát két darab 175 g-os és négy darab 135 g-os darabra. Minden tésztadarabot kigömbölyítünk, és pihentetjük 5 percig.
Azután előformázzuk és előnyújtjuk mindegyik darabot, és ismét pihentetjük, 10 percig.
A pihentetés ideje alatt termelődött gázokat kidolgozzuk, majd a tésztaszálakat egyenletesen kinyújtjuk. A négy kisebb (135 g-os) tésztadarabot 30-35 cm hosszúra, a két nagyobbat (175 g-os) pedig 55-60 cm hosszúra kell nyújtani.
Két kisebb és egy nagyobb súlyú tésztaszálat vízzel spriccelt konyharuhán átforgatunk, majd megforgatjuk szezámmagban. Ezeket a szálakat 5-8 centivel hosszabbra kell nyújtani a többinél, mert a szezámba való forgatás alkalmával picit összeugranak.
Megfonjuk a kalácsot, és letakarva kelesztjük 30-45 percig. A nem szezámmagos szálakat lekenjük a felvert tojással.
A pihentetett kalácsot a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és alsó-felső módban 30-35 perc alatt készre sütjük. Az első 10 perc letelte után a hőmérsékletet 165 fokra csökkentjük, hogy a nagyobb méretű kalács belül is kellően átsüljön.