A karácsonyi, ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a laktató desszertek, mint amilyen a zserbó, a bejgli, a mézes krémes vagy a flódni, de ott van a helye a tálcán az olyan apróságoknak is mint a linzer, a mézeskalács és a hókifli. Ha esetleg kellene még valami sütemény, vagy újítanál idén, akkor hoztunk neked egy olyan receptet, ami nemcsak finom, de villámgyorsan is elkészíthető!
Így készül a kávészem keksz, amit az utolsó pillanatokban is összedobhatsz!
Hozzávalók 18 darabhoz:
- 1 ek. instant kávé
- 2 ek. tej
- 12 dkg liszt
- 2 ek. kakaópor
- 3 ek. étkezési keményítő
- 10 dkg puha vaj
- 1 db tojássárgája
- 7 ek. porcukor
Elkészítés:
- Megmelegítjük a két evőkanál tejet, feloldjuk benne az instant kávét. Amíg hűl, elkészítjük a tészta alapját. Egy keverőtálban elektromos habverővel kihabosítjuk a vajat a porcukorral. Hozzádolgozzuk a tojássárgáját, majd eloszlatjuk benne a kávét. A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, keményítő) egy másik tálban összekeverjük, majd összedolgozzuk a vajas-kávés alappal.
- Rudat gyúrunk a tésztából, amelyet 2-3 cm-es darabokra vágunk. Ovális kekszeket formázunk belőlük. Egy kés tompa oldalával vagy fogpiszkálóval középen benyomjuk a kekszeket. Sütőpapírt terítünk egy tepsire, és rárakjuk a nyers kekszeket. Legalább egy órán át hideg helyen pihentetjük.
- 180 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyjuk pihenni pár percig, majd átrakjuk egy sütőrácsra, hogy ott hűljenek ki teljesen.
Borítókép: Vidék íze magazin