Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tökéletes habcsók titka

default user icon
MME
Kívül roppanós, belül, puha, ragacsos, nyúlós. Habcsók készítéshez nem mer mindenki hozzálátni, ugyanis nem olyan könnyű eltalálni az állagát. Eláruljuk, hogyan készíthetsz tökéletes habcsókot!

Talán nem is létezik ember, aki nem szeretné ezt a roppanós és édes finomságot. Vajon mi a tökéletes habcsók titka? Hogyan érdemes elkészíteni, hogy olyan finom legyen, mint a cukrászdákban? Mutatjuk!

A titok valójábam az arányokban rejlik, vagyis fontos, hogy tojásfehérjénként 5 dkg kristálycukorral számolj. Tehát, ha 3 darab tojásfehérjéből készíted az édességet, akkor 15 dkg cukorra lesz szükséged a habcsók elkészítéséhez. Ebből már jelentős adag készíthető!

Így készítsd a habcsókot!

  • A szoba-hőmérsékletű tojásfehérjét kezdd el felverni a robotgéppel. Amikor már habos, de még lágy, add hozzá a kristálycukrot, és verd tovább egészen addig, amíg teljesen össze nem áll. Ezután óvatosan kanalazd csillagcsöves habzsákba, és nyomj kis halmokat a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • A habcsókot nem szabad sütni, csak szárítani! Tedd a 90-100 fokos sütőbe 2 és fél órára légkeveréssel vagy nagyon picit kitámasztva a sütő ajtaját, ha nincs ilyen programod.
  • Van, aki a gőz fölött felvert tojáshabra esküszik. Ez esetben vízgőz felett verd fel a fent leírt módon a tojásfehérjét a cukorral. Akkor jó, amikor a felfordított tálban megáll a hab.
  • Tovább marad kemény a tojáshab, ha pár csepp ecetet vagy citromlét adsz hozzá. Ráadásul ez a fehérje jellegzetes illatából is elvesz egy kicsit.

Habcsók Variációk

Érdemes kísérletezni a színekkel és az ízekkel! A habcsók alapreceptje még finomabb lesz, ha aromával, likőrrel, majd a végén kókuszreszelékkel, reszelt csokival, citromhéjjal, mandulapehellyel, instant kávéval vagy durvára tört olajos magvakkal gazdagítod.

Utóbbiaknál ügyelj a mennyiségre, hogy ne nehezítse el a habot! A habcsókot ételfestékkel is színezheted, így még változatosabban tálalható.

Díszítésnek is kiváló

Az elkészült habcsókot gyümölcsös desszertek, pudingok vagy krémes sütemények mellé is kínálhatod, de díszíthetsz vele tortákat,  meglocsolhatod karamellkrémmel, sőt, habkarikaként elkészítve a karácsonyfára is akaszthatod. A nyári melegben házi készítésű fagyit is díszíthetsz néhány összetört darabkával.

Ezek is érdekelhetnek

Friss