Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Alacsonyabb lesz a rezsid, ha így takarítasz

A takarítás nem csak az egészséges élettér miatt fontos. Újabb motivációnk lehet, hogy ha a részletekre jobban odafigyelünk, akkor energiafogyasztásunk, ebből adódóan pedig a rezsi is kevesebb lesz.

Tudtad, hogy nemcsak a vásárlások és egyéb energiafelhasználások során felmerülő költségek lefaragásával lehetünk takarékosabbak, hanem a takarítások során is jócskán spórolhatunk a rezsin? Ha megfogadod a következő tippeket, akkor garantáltan érezhető lesz a kiadások mérséklése ezen a területen is.

A hűtő rácsai

A hűtő fogyasztásán rengeteg áramot spórolhatunk, ha jól használjuk. Amennyiben a hűtőrácsok tele vannak szennyeződéssel, akkor a gépnek akár kétszer annyi energiára is szüksége lehet a működéshez. Egy nedves ronggyal a hátulját is töröld le, hogy a szellőző nyílás se tömődjön el.

Makulátlan mikró

A mikróban kifolyt vagy leragadt ételfoltok elnyelik a mikrohullámot, ennek következményeként pedig nő a fogyasztása. A makacs szennyeződéseket először lazítsd fel: tegyél a mikróba egy nyitott edényben vagy csészében vizet és forrald fel. Ne nyisd ki az ajtót, hanem hagyd, hogy pára keletkezzen és meglazítsa az odaszáradt foltokat.


Felkészülés a melegre

A szezon előtt tisztíttasd (vagy te magad takarítsd ki) a klímát. Ez az egészség miatt is fontos, de a teljesítménye is sokkal magasabb, ha az alkatrészeken nem áll vastagon a por. Különösen figyelj a porszűrőre!

 

Cseréljük a szűrőt

A porszívó teljesítménye csökken, energiafogyasztása pedig nő, ha a szűrő túl koszos vagy a porzsák tele van. Ha mosható a szűrője, akkor érdemes minden takarítás után gyorsan elöblíteni.

Legyen mentes a vízkőtől

A kávéfőző gépeket és vízforralót érdemes sűrű használat mellett hetente egyszer megszabadítani a vízkőtől. Ezzel növelheted a gép élettartamát és spórolhatsz az árammal. A boltban kaphatóak vízkőoldó tabletták is, amiket csak bele kell dobni a tartályba.

Jól záródik?

A sütő rácsait is meg kell tisztítani, pont mint a hűtőét vagy mikróét. Ellenőrizd le, hogy ajtaja megfelelően záródik-e. 

Kék színű láng

A gáz és indukciós tűzhely esetében is fontos a tisztaság. Amennyiben a gázos fajtának sárga a lángja, akkor az azt jelentheti, hogy nem a legjobb teljesítményen működik, a hibátlan szín a kék. Ezt meghibásodás is okozhatja, hívj szakembert.

Energiatakarékos funkció

Ma már a legtöbb mosogató- és mosógépen létezik energiatakarékos program. Amennyiben az elmosandó edények vagy kimosandó ruhák nem annyira szennyezettek, akkor használd inkább ezt.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek