Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 tipp, hogy a sütőd hosszú ideig tökéletesen működjön

default user icon
MME
Egy jó sütő nem olcsó mulatság, ezért megéri vigyázni rá. Valószínűleg nem is gondoltad még végig, mire kellene odafigyelned, hogy sokáig hűséges társad legyen a konyhában. Mutatjuk, mire ügyelj!

Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy elsősorban a rendeltetésszerű használat és a rendszeres tisztítás az, ami segít megnövelni a sütő élettartamát. Íme, a részletek!

Takarítsd rendszeresen

A napi takarítás során sokan csak az edényekre összpontosítanak (és talán még a főzőlapra), pedig a sütőt is célszerű minden használat után rendbe tenni. A több hetes beszáradt étel- és zsírfoltokat nemcsak tisztítani nehezebb, de ezek az odaszáradt maradványok akár meg is gyulladhatnak, vagy füstölhetnek.

Használj csepegtetőtálcát

Saját magad dolgát könnyíted meg, és egyszerűbbé teszed a napi takarítást ha a szennyeződéseknek esélyt sem adsz. Tegyél csepegtetőtálcát vagy akár egy üres sütőlapot, használt sütőpapírt a sütő aljára: ezeket egyszerűen csak kidobod, ha megsült az étel.

Ne bízz mindent a gépre

Az öntisztító sütő nem mítosz, ráadásul többféle módon is végbemehet a folyamat. A pirolitikus tisztítású sütőknél szinte nincs szükség kézzel törölgetésre, de előfordulhat, hogy pl. a rácsok elszíneződnek, így ezeket érdemes a hagyományos módon tisztítani. A katalitikus hátfalak nem szívják fel a cukrot, így azoknak, akik gyakran sütnek, nem ajánlott. Ha ilyen készüléked van, a maximális tisztaságot csak úgy éred el, ha azokon a felületeken, ahol nincs katalitikus panel, a zsíroldást kézi tisztítással oldod meg. A hidralitikus tisztítású sütők öko-barát tisztítással dolgoznak, ennek megfelelően kevés energiát fogyasztanak, azonban a takarításba be kell segítened, ha sokáig szeretnéd gazdaságosan használni a sütőt.

Ne hagyd ki a zugokat és réseket

Ugye el tudod képzelni, hogy mi minden rejtőzhet a sütő apró réseiben? A morzsák, kiömlött anyagok akár a hangyákat, csótányokat is odavonzzák a sütőhöz (főleg, ha ritkán használod). Hogy ezt elkerüld, időnként egy vajkést csavarj be nedves törlőkendőbe, és húzd végig a sütő vékony repedéseiben. Amikor már tisztának érzed, cseréld ki a kendőt egy ecettel megnedvesített ruhára, és töröld át azzal a sütőt.

A gombokat is tisztítsd meg

Sütés, főzés közben sokszor megérintjük a tűzhely gombjait, amelyek így nemcsak ételmaradékkal és zsíros szennyeződésekkel vannak tele, hanem baktériummal is szennyezettek lehetnek. Érdemes legalább havonta egyszer levenni a gombokat, és mosószeres meleg vízben alaposan átsúrolni őket.

Felejtsd el a viaszpapírt

Lehet, hogy a viaszpapír és a pergamenpapír nagyon hasonlít, de sütéskor nem mindegy, hogy melyiket használod. Míg a viasz segít elvezetni a nedvességet, a hővel szemben nem ellenálló, így könnyen megolvadhat, vagy ami még rosszabb, meggyulladhat.

Vigyázz a fűtőelemre

A sütő forró, de nem annyira, mint maga a fűtőelem. Bár ritka, hogy a sütőben bármi lángra lobbanjon, vigyázz, hogy az edény, a sütőpapír vagy maga az étel ne érjen a fűtőelemhez, mert meggyulladhat!

Ne használd olvasztásra

Hacsak nincs olvasztó funkció a sütőn, az ételeket - különösen a húsokat - sütés előtt mindig olvaszd ki. Félkész, fagyasztott termékek készítésekor mindig olvasd el az elkészítési javaslatot!

Maradj az alap sütési beállításnál

A normál sütési módon kívül - amikor a hő egy helyről melegíti a sütőt - egyes modellek légkeveréses sütésre is alkalmasak. (Ilyenkor egy ventilátor oszlatja el egyenletesen a hőt a sütőben.) Nem tűnik nagy különbségnek, de a keringetett levegő miatt az étel sokkal gyorsabban megsül, így az étel könnyen túlsülhet. Ezért fontos, hogy mindig kövesd a receptben leírt utasításokat, hiszen van, amikor szükség van a levegő keringetésére és a közvetlen hő kiküszöbölésére, de az esetek többségében jobb, ha a "normál" sütési módot választod.

Ajánljuk még:


 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss