Vannak azok a sütemények, melyek nélkül nem ünnep az ünnep, és karácsonykor a bejgli mellett a zserbó sem hiányozhat az asztalról! Ki ne szeretné ugyanis, ahogy a keserédes csokoládé keveredik a savanykás lekvár és a markáns dió ízével egy csodásan puha tésztában? Talán, nincs is ilyen. Van azonban, aki tart a kelt, édes tészta gyúrásától-nyújtásától, a kifolyó tölteléktől, a csokimáz tökéletlenségétől. Nos, számukra dobunk mentőövet ezzel a csodálatos zserbópite recepttel. A dió-lekvár-csoki triumvirátussal hozza a hagyományos zserbó ízt, a tészta viszont sokkal egyszerűbben összeállítható, és a kerek forma pereme miatt esélytelen, hogy a töltelék kicsorogjon belőle.
Így készül az egyszerű zserbópite!
Hozzávalók (egy 26 cm-es átmérőjű kerek formához):
- A tésztához:
- 10 dkg hideg vaj
- 20 dkg liszt
- 1 evőkanál porcukor
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál jéghideg víz
- vaj a forma előkészítéséhez
A töltelékhez:
- sárgabaracklekvár
- 20 dkg darált dió
- 2 tojás
- 1 tojásfehérje
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 8 dkg cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 dl tejszín
- fél csomag sütőpor
- 5 dkg liszt
- 1 dl rum
- A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
- cukorgyöngy
Elkészítése:
- Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajat a liszttel, a porcukorral, a tojássárgájával és a vízzel. A piteformát kivajazzuk. A tésztát kinyújtjuk, és belefektetjük a formába. Legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
- Közben a töltelékhez zsiradék nélkül megpirítjuk a diót. Hagyjuk kihűlni. A tojássárgáját habosra keverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, a tejszínt, majd a sütőporral elkevert lisztet, a diót és a rumot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan összeforgatjuk a diós krémmel.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 percig sütjük. A sütőből kivéve, megkenjük a lekvárral, ráöntjük a tölteléket, majd visszatesszük a sütőbe, és 30 perc alatt megsütjük.
- Amikor kihűlt, a tetejére kenjük a vajjal megolvasztott csokoládét, majd megszórjuk a szélét körben cukorgyönggyel.
Aki ezek után megnézné, hogy a klasszikus zserbó hogyan készül, annak ajánljuk Gáspár Bea receptvideóját - íme, aki pedig még egyszerűbbre venné a figurát, az készítsen zserbógolyót - íme:
Itt pedig a zserbógolyó - videó:
(Borítókép: Vidék íze magazin)