Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olyan, mint a zserbó, csak sokkal egyszerűbb! Íme a csodálatos zserbópite receptje

default user icon
MME
Aki imádja a zserbót, és azok közé tartozik, akik úgy gondolják: enélkül nincs karácsony, viszont fázik az elkészítésétől, annak ajánljuk ezt az egyszerűsített változatot, ami ugyanolyan finom, és kerek formában sütve, kidíszítve extrán ünnepi külsőt kaphat! Íme a zserbópite!

Vannak azok a sütemények, melyek nélkül nem ünnep az ünnep, és karácsonykor a bejgli mellett a zserbó sem hiányozhat az asztalról! Ki ne szeretné ugyanis, ahogy a keserédes csokoládé keveredik a savanykás lekvár és a markáns dió ízével egy csodásan puha tésztában? Talán, nincs is ilyen. Van azonban, aki tart a kelt, édes tészta gyúrásától-nyújtásától, a kifolyó tölteléktől, a csokimáz tökéletlenségétől. Nos, számukra dobunk mentőövet ezzel a csodálatos zserbópite recepttel. A dió-lekvár-csoki triumvirátussal hozza a hagyományos zserbó ízt, a tészta viszont sokkal egyszerűbben összeállítható, és a kerek forma pereme miatt esélytelen, hogy a töltelék kicsorogjon belőle.

Így készül az egyszerű zserbópite!

Hozzávalók (egy 26 cm-es átmérőjű kerek formához):

  • A tésztához:
  • 10 dkg hideg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál jéghideg víz
  • vaj a forma előkészítéséhez

A töltelékhez:

  • sárgabaracklekvár
  • 20 dkg darált dió
  • 2 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 dl tejszín
  • fél csomag sütőpor
  • 5 dkg liszt
  • 1 dl rum
  • A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj
  • cukorgyöngy

Elkészítése:

  1. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajat a liszttel, a porcukorral, a tojássárgájával és a vízzel. A piteformát kivajazzuk. A tésztát kinyújtjuk, és belefektetjük a formába. Legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Közben a töltelékhez zsiradék nélkül megpirítjuk a diót. Hagyjuk kihűlni. A tojássárgáját habosra keverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, a tejszínt, majd a sütőporral elkevert lisztet, a diót és a rumot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan összeforgatjuk a diós krémmel.
  3. A tésztát kivesszük a hűtőből, megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 percig sütjük. A sütőből kivéve, megkenjük a lekvárral, ráöntjük a tölteléket, majd visszatesszük a sütőbe, és 30 perc alatt megsütjük.
  4. Amikor kihűlt, a tetejére kenjük a vajjal megolvasztott csokoládét, majd megszórjuk a szélét körben cukorgyönggyel.

Aki ezek után megnézné, hogy a klasszikus zserbó hogyan készül, annak ajánljuk Gáspár Bea receptvideóját - íme, aki pedig még egyszerűbbre venné a figurát, az készítsen zserbógolyót - íme:

 Itt pedig a zserbógolyó - videó:

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ezek is érdekelhetnek