Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Drezdai kalács (Stollen) egyszerűen

60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk. Adunk hozzá egy keveset a lisztből és a cukorból, folyékony masszává keverjük, és letakarva, meleg helyen felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáöntjük az olvasztott vajat, a cukort, a vaníliás cukrot, a sót, a fahéjat, az őrölt szerecsendiót, a gyömbért, és a tojássárgáját, és a kovászt és összegyúrjuk. Ezután hozzáöntjük a kandírozott narancshéjat, a durvára darabolt mandulát, és a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát és megint jól összegyúrjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kelni hagyjuk kb 40 percig.
  3. A megkelt tésztából hosszúkás cipót formázunk, és az egyik felén bevágást ejtünk. Ismét letakarjuk, és meleg helyen tovább kelesztjük. Végül a 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig.
  4. Amint megsült a stollen, megkenjük az 5 dkg olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk porcukorral.

Videó! Így készítheted el a drezdai stollent! >>>

AACHENI MÉZESKALÁCS >>>

FAHÉJAS CSILLAG >>>

Megjegyzés

A pólyás Jézuskára emlékeztető kalács formát úgy is kialakíthatod, ha sodrófával nyomsz egy hosszanti mélyedést a nyers cipóba.
Várd meg, hogy a stollen kihűljön, majd csomagold folpakba, celofánba vagy alufóliába. Így megpuhul és hetekig eláll. - MME
Szebb lesz a stollened, ha a porcukor felét kihűlés után szórod a tésztára.

Ezek is érdekelhetnek

Friss