hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Drezdai kalács (Stollen) egyszerűen

65 perc
rafinált
megfizethető
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. Az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk. Adunk hozzá egy keveset a lisztből és a cukorból, folyékony masszává keverjük, és letakarva, meleg helyen felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáöntjük az olvasztott vajat, a cukort, a vaníliás cukrot, a sót, a fahéjat, az őrölt szerecsendiót, a gyömbért, és a tojássárgáját, végül a felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk. Ezután hozzáöntjük a kandírozott narancshéjat, a durvára darabolt mandulát, és a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát és megint jól összegyúrjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kelni hagyjuk kb 40 percig.
  3. A megkelt tésztából hosszúkás cipót formázunk, és az egyik felén bevágást ejtünk. Ismét letakarjuk, és meleg helyen tovább kelesztjük.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percig.
  5. Amint megsült a stollen, megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk porcukorral.

Nézd meg videón, hogyan készül különleges karácsonyi süti, a drezdai stollen

 

Megjegyzés

A pólyás Jézuskára emlékeztető kalács formát úgy is kialakíthatod, ha sodrófával nyomsz egy hosszanti mélyedést a nyers cipóba.
Várd meg, hogy a stollen kihűljön, majd csomagold folpakba, celofánba vagy alufóliába. Így megpuhul és hetekig eláll. - MME
Szebb lesz a stollened, ha a porcukor felét kihűlés után szórod a tésztára.

Ezek is érdekelhetnek

Friss