Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így futtasd fel az élesztőt a tökéletes kelt tésztához

default user icon
MME
A különféle kalácsok, kuglófok, bukták, fánkok, pogácsák, avagy a kelt tészták az élesztőtől nőnek könnyűvé, levegőssé. Mondhatjuk úgy is: az élesztő a kelt tészta lelke, így, ha az nem tökéletes, a sütemények sem lesznek azok. Nézzük, milyen buktatók adódhatnak az élesztő felfuttatása közben. Annyit elárulhatunk: már a vásárlásnál résen kell lenni!

Az élesztőt friss és szárított formában találjuk meg az üzletekben. Mindkettő vásárlásánál nagyon fontos szempont – illetve a legfontosabb – a csomagolásra ütött dátum, amely jelöli, hogy meddig őrzi meg a minőségét, meddig használható fel. A dátum ellenére sok esetben a friss sütőélesztő előbb tönkre megy, de gyakorlott szemmel könnyedén kiszűrhetjük a rossz élesztőt. A jó minőségű, friss élesztőnek halvány bézs a színe, enyhe szürkés fénnyel. Savanykás illata nem szúrós, nem kellemetlen. Rugalmas, jó állagú, nem morzsolódik, inkább kagylósan törhető.

Így futtasd fel az élesztőt!

A friss sütőélesztőt minden esetben a hűtőben tároljuk, és ha nem használjuk fel az egészet, akkor gondoskodjunk róla, hogy a maradék jól becsomagolva kerüljön vissza a hűtőbe. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy az élesztő még felhasználható, akkor próbától csupán egy keveset futtassunk fel. Ez ugyan kis időt vesz igénybe, de még mindig jobb, mint ha a kifulladt élesztő miatt menne tönkre a kenyér vagy a kelt sütemény.

Épp azért, mert a friss élesztő csúnyán kibabrálhat velünk, biztonságból érdemes otthon tartani szárított élesztőt is. A lejárati dátum figyelembevételével felhasználandó élesztő esetében is megvizsgálhatjuk, hogy működik-e még. Ha cukros meleg vízbe téve 10-15 perc után szépen felhabosodik, akkor bátran süthetünk vele.

Felfuttatás nélkül is használható az élesztő 

A szárított élesztőt futtatás nélkül is a tésztához adhatjuk, így idő hiányában ezzel az élesztőtípussal is tudunk kenyeret, lekváros buktát vagy bármilyen más péksüteményt készíteni. 50 deka liszthez nagyságrendileg 1 csomag (7 gramm) szárított élesztőre van szükség, de minden esetben az a recept az irányadó, amelyből dolgozunk.

A friss élesztőt ugyanakkor mindig célszerű felfuttatni, mielőtt a tésztához adjuk. Nagy valószínűséggel akkor is jó munkát végez az élesztő, ha ezt a lépést kihagyjuk, de a felfuttatott élesztő sokkal hamarabb elkezd dolgozni a tésztában, hiszen a meleggel és a cukorral mindent megkapott, amire szüksége van.

Fontos szabályok, hogy az élesztő megfelelően fusson fel 

A túl meleg folyadék, valamint a túl sok cukor nem használ az élesztőgombáknak. Figyeljünk rá, hogy 36-37 foknál ne legyen melegebb a tej, amiben felfuttatjuk az élesztőt, és cukrot is csak mértékkel (1 mokkáskanál) adagoljuk hozzá. Fél kilónyi liszthez nagyjából 2,5 dkg friss élesztőre van szükség, ha csak az adott recept másként nem írja elő.

Ha megfelelően futott fel az élesztő, akkor nincs más dolgunk, mint a tészta többi alkotóelemével összekeverni, dagasztani, majd meleg helyen hagyni, hogy a liszt keményítőjéből és a cukorból széndioxidot termeljen az élesztő, így kelesztve meg a tésztát.

Ajánljuk még

Ezek is érdekelhetnek