Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így fagyaszd le a kelt tésztát

default user icon
MME
Ha túl sok lett a kelt tészta, tegyük a mélyhűtőbe, így később is felhasználható lesz. Hogy mit kell tudni az ilyen tészta fagyasztásáról? Ebben segítünk most!

Ezekre figyelj!

- Az élesztős tészta lefagyasztása egyszerű, és nem okozhat problémát, csak arra kell ügyelni, hogy benne az élesztő még ne legyen felfutott állapotban, különben a kiolvadása után egy nagyon ragacsos állagú tésztát kapunk.

- Vízből, élesztőből, lisztből, sóból, vajból és tojásokból állítsuk össze a tésztát.

- Ezután ne tegyük meleg helyre, hanem osszuk szét adagokra, és ezeket nyújtsuk ki lisztezett deszkán.

- A kinyújtott lapokat tegyük fagyasztózacskóba, és légmentesen lezárva rakjuk a mélyhűtőbe. Az így eltett tészta 6 hónapig is megőrzi szavatosságát.

A fagyasztott, élesztős tészta kiolvasztása

Felhasználás előtt 12 órával vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk felolvadni. A legjobb, ha éjszakára betesszük a hűtőbe. A felengedett tésztával a szokásos módon tudunk majd dolgozni. A megkelésére viszont érdemes kétszer annyi időt szánni, mint azt a friss tészta esetében tennénk.

Pizzatészta fagyasztása

Az élesztős pizzatésztát is lefagyaszthatjuk a fent leírtak szerint. Praktikus megoldás, ha egyszerre több lapot is elkészítünk, majd miután kinyújtottuk ezeket, sütőpapírral elválasztva, egymásra helyezve fagyasztjuk le.

Élesztő lefagyasztása

A friss élesztőt is lefagyaszthatjuk, így biztosan mindig lesz otthon, ha sütni támad kedvünk. Míg a friss élesztő kb. 1 hétig szavatos, addig fagyasztva akár fél évig is eláll. A már megkezdett élesztőt se dobjuk ki, egyszerűen csomagoljuk fagyasztózacskóba, így helyezzük a fagyasztóba. Felhasználás előtt 12 órával rakjuk át a hűtőbe, és ott hagyjuk felengedni. Ugyanúgy fog viselkedni, mint a friss változat.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss