Az ostoros kalács tésztájához a tejet a tojással és a tojás sárgákkal összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Beleszórjuk a cukrot, a lisztet, végül a sót és lassan dagasztani kezdjük.
3 perc után hozzáadjuk a vajkockákat és 4-5 perces gyors dagasztásra váltunk.
Az elkészült tésztát gömbölyítjük, és egy kiolajozott tálban letakarva érleljük 45 percet.
3 darab 11x25 cm-es pástétomformát gazdagon kivajazunk és félretesszük.
A töltelék hozzávalóit egy tálban összekeverjük és betesszük a hűtőbe. Ezt előző este érdemes előkészíteni, hogy jól összeérjen a töltelék.
9 egyenlő részre szedjük a tésztát, gömbölyítjük és letakarva pihentetjük a pulton.
Téglalapokra nyújtjuk a tésztadarabokat, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és hármas fonással megfonjuk mindhárom kalácsot.
A kalácsokat letojásozzuk, és 45 percet kelesztjük őket, fedetlenül.
Közben előmelegítjük a sütőt 190°C-ra. A megkelt kalácsokat újra letojásozzuk, és nagyjából 32 perc alatt (alsó-felső sütési módban) készre sütjük.
Nézzétek meg, hogyan készül Szabi zseniális ostoros kalácsa: