Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Foszlós fonott kalács

3 3/5
> 90 perc
rafinált
olcsó
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, 1 mokkáskanál cukrot kiszedünk a kimért mennyiségből, a tejből 1 dl-t tálba öntünk, és elkeverjük benne a cukrot. Az élesztőt is belemorzsoljuk.
  2. Amíg felfut, a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és a sót. A tojást kissé felverjük, nagyjából az 1/3-át félretesszük. A vajat egészen apró kockákra vagdossuk.
  3. Amikor az élesztő felfutott, elővesszük a háztartási robotgépet a dagasztóbetéttel. Először a lisztes keveréket kezdjük el keverni, majd folyamatos keverés mellett először a felfutott élesztőt, aztán a maradék tejet adagoljuk hozzá, majd nagyjából 4-5 percnyi dagasztást követően a puha vajkockákat is. Alaposan kidagasztjuk. (Ez legalább 10 percet vesz igénybe, de akkor lesz tökéletes a tészta, ha már elválik az edény falától.) Letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
  4. Ha megkelt, némi lisztet szórunk a gyúródeszkára,majd jó alaposan átgyúrjuk a tésztát, hogy a levegőbuborékok nagy része távozni tudjon. Nagyobb gombóccá formáljuk a tésztát, és konyharuhával ismét letakarva 10-15 percet hagyjuk állni.
  5. Ha ismét megnőtt, a tésztát 3 részre vágjuk. Mindegyikből nagyjából 35-40 cm hosszú rudat sodrunk, és a tésztarudakat lazán copfba fonjuk. (Fontos, hogy ne legyen túlságosan szoros, mert íg yfog szépen megnőni.) A már kész kalácsot újabb 45 percen át pihentetjük letakarva.
  6. A félretett tojáshoz 1 teáskanál hideg vizet adunk, villával kissé felverjük, majd ecsettel szépen megkenjük vele a kalácsot, végül megszórjuk a jégcukorral.
  7. A sütőbe tesszük, amit csak akkor kapcsolunk 175 fokra, amikor a kalács már bent van (így szépen sül). Nagyjából 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácson hagyjuk hűlni.

    Még több kalácsrecept >>> 

    A legfinomabb fontott kalács >>> 

    Így lesz tökéletes a húsvéti sonka >>> 

    A legfinomabb tojáskrém >>> 

    15 édes és sós vendégváró húsvétra >>> 

Megjegyzés

Igazi foszlós, békebeli kelt kalács - egy kis vajjal tökéletes reggeli vagy uzsonna. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss