hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsvéti fonott kalács

MME MME
90 perc
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húsvéti fonott kalács elkészítéséhez keverőtálban összekeverjük a tejet,  az élesztőt és a tojássárgáját, és lassú fordulatszámon elkeverjük ezeket egymással. Ha ez megvan, hozzádjuk a lisztet, és a narancshéjjal elkevert cukrot, majd legvégén sót, majd lassú fordulaton összedagasztjuk.
  2. Amikor nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk a szobahűmérsékletű vajat, majd magasabb fordulatszámra kapcsolunk, és 4-5 perc alatt fényes, az edény falától elváló tésztát dagasztunk belőle. A kész tésztánkat egy vékonyan kiolajozott edénybe rakjuk, és letakarva, kb, 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Ha megkelt a tésztánk, gyúródeszkára borítjuk, majd három egyforma részre vágjuk. Az áfonyás kalácshoz az egyik tésztagombócot ellapogatjuk, és belehajtogatjuk az áfonyát, majd felgömbölyítjük. A másik tésztadarabot három egyforma részre vágjuk, és megtömködjük meg mazsolával, meghajtogatjuk, és felgömbölyítjük. A harmadik adag tésztát 6 egyforma részre osztjuk, és felgömbölyítjük. A tésztagombócokat letakarjuk, és negyed órára félretesszük.
  4. Ha megkeltek a gombócok, ún. hasas tésztacsíkokat sodrunk belőlük, és a nekünk tetsző módon, a hogy  a lenti videóban látható, megfonjuk a kalácsainkat.
  5. A kész kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és egy elhabart tojással, hosszanti mozdulatokkal lekenjük, majd újabb 10 percet-negyed órát pihentetjük, és másodszor is letojásozzuk.
  6. A sütőt 185 fokra előmelegítjük, és alsó-felső sütési módban. Amikor betesszük a kalácsokat, 180 fokra mérsékeljük a hőt. A nagyobb kalács 28 perc alatt, a két kisebb 25 perc alatt sült aranybarnára.

Ezek is érdekelhetnek

Friss