Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokimikulásteszt! Ezt 2 Télapót érdemes a csizmába tenni

Szerencsére már október végén rendre tele voltak a boltok Mikulás-csokikkal, de mi kivártunk, hogy teljes legyen a kínálat. Számtalan variációt láttunk már, de most picit szűkítettük a mezőnyt, és azokat tettük kosárba, melyek ismertebb márkák, a névtelen vackokat elkerültük.

Kilenc különböző télapónak álcázott csokoládét vittünk boncasztalra, hogy kiderítsük, melyikkel érdemes kedveskedni az első decemberi ünnepen szeretteinknek, vagy éppen melyikkel okozhatunk pár kellemetlen másodpercet titkolt ellenségeinknek. A vizsgálat során az igazi csokoládét és kakaót kutattuk, ez alapján állt fel a végső sorrend.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 
Tibi

Őselem a magyar piacon a Tibi csoki, így nem csoda, hogy szinte megkerülhetetlen, ha csokimikulásokat kezdünk keresgélni. Kóstolva hajmeresztően csokis élményben nincsen részünk, inkább meglepően gyenge. Szerencsére a csokiélmény hiányát nem próbálták meg 3 kiló cukor hozzáadásával pótolni, így nem lett kegyetlenül édes. Állagra normális vastagságú, de ha sokáig pörgetjük a szánkban, hamar összetapad és kiszárad.

Adatok: 100 gramm, kakaó szárazanyag tartalom 31%, 499 Ft

Milka

A lilatehenes márka is jelen van a Mikulás-csoki bizniszben. Színre maradt az eredeti koncepció, csak a tábla helyett formába öntötték a csokit. Kóstolásnál érezhetően kibukik, hogy túlságosan édes. A legtöbb tesztalany azonnal rávágta, hogy a táblás Milka sokkal jobb, ez egy „light” kivitel csupán. Állagra néha 1-2 szemcsével találkozhatunk benne, a csokimassza valahogy nem lett teljesen homogén.

Adatok: 50 gramm, 399 Ft

TESZT! MELYIK A LEGJOBB BOLTI MEGGYBEFŐTT? HA A NAGYI IDÉN NEM FŐZÖTT BE >>> 
Kit-Kat

Sajnálatos módon a Kit-Kat mikuláslaborjában úgy érzeték, hogy nem kell hatalmas formákat önteni és elég lesz az apró, mindössze 40 grammos is. Hiba volt, bár az is lehet, hogy tökéletes húzás, mert azonnal 3 darabot vesz belőle az ember (elvileg van nagyobb, de 3 boltban is hiány volt). Tesztelés során egyöntetűen az alanyok kijelentették, hogy izgalmasabb, mint az átlag, mivel a csokiba csempészett kekszdaraboktól (puffasztott gabonapehely) bohókásan ropog az egész. Nincsen túltolva a cukrossága sem. Különösebb eltérést nem érezni rajta a klasszikus változathoz képest.

Adatok: 40 gramm, puffasztott gabonapehely 5%, kakaó szárazanyag tartalom 32%, 319 Ft

Merci

Egyszerű köntöst kapott ez a csokitélapó, valahogy eleganciát sugall megjelenése. Szinte az összes tesztalany azonnal megjegyezte, hogy milyen lágy és selymes a csokoládé textúrája. Azonnal olvadni kezd, ahogy szánkhoz ér. Édessége talán egy fokkal az optimális felett helyezkedik el, fél kanállal kevesebb cukorból talán tutibb lenne a recept. Az egyik tesztalany egy leheletnyi narancsos ízt is talált benne. Összességében egy harmonikus tejcsokit kapunk, amiben nem találunk rémes utóízeket.

Adatok: 120 gramm, kakaó szárazanyag tartalom 32%, tejpor 23,5%, 949 Ft

TESZTELTÜK A FILTERES ZÖLD TEÁKAT: AZ EGYIKNEK HALTÁP ÍZE VOLT >>> 
Boci

Ismét egy klasszikus, a Boci. Kóstolás során ez is azonnal a "túl édes" kategóriába kerül. Érthetetlen pislogással álltunk felette, fele ennyi cukorral is erős lenne, de így szinte csakis a gejl jelző jut róla eszünkbe. Émelyítő, ha az ember megeszi az egészet.

Adatok: 100 gramm, kakaó szárazanyag tartalom 25%, 599 Ft

Kinder

A tojás, amikor Télapó formát önt. Aki már a tojást kóstolta, körülbelül sejtheti, hogy mi vár rá a Mikulás-egyenruha alatt. Extra tejes tejcsoki, amiből nem spórolták az édességet. Ez is már túlzóan édes, minden egyes falattól háromszor annyira telítődünk, mint egy normális csoki esetében. Állagra szárazabb és törékenyebb, de szerencsére könnyedén olvad. Ajándék ebben sajnos nincsen, pedig biztos a legmenőbb télapó lenne belőle a piacon.

Adatok: 55 gramm, összes tejösszetevő 32%, összes kakaó összetevő 14,5%, 399 Ft

VAJTESZT: AZ EGYIK TEAVAJ KIMAGASLIK A MEZŐNYBŐL >>> 
Figaro

Szép nagy benga Télapó, amit a Figaro gyárában megálmodtak. Kétség nem fér hozzá, hogy egy ilyet ajándékozni már önmagában is hatásvadász, mert nagyobbat alig találunk. Tesztelés során aztán a pozitív remények egészen hamar szertefoszlanak. Csokibevonóíz uralkodik rajta, ami szinte minden tesztelőnél negatív élményt jelent, de persze volt, aki történetesen pont ezért imádta. A csoki fala nagyon vékony, ebből kifolyólag könnyen törik, másrészt világossá válik, hogy a 110 grammból miként lett ennyire hatalmas.

Adatok: 110 gramm, kakaó szárazanyag tartalom 14%, 699 Ft

Smarties

Kizárólag akkor vegyük, ha elviseljük a csörgését, amit a benne lévő cukorkák okoznak. Gyanúsan minden gyerek első három és fél perce azzal fog telni, hogy rázzák, mintha muszáj lenne. Csak a csokoládé miatt ne ezt a fajtát keressük, mert túlzottan édes. Állagra kemény és nehezen olvad, egyértelműen a cukrok viszik el benne a show-t.

Adatok: 100 gramm, kakaó szárazanyag tartalom 25%, cukordrazsé 20%, 699 Ft

SZALONCUKORTESZT: VAKON KÓSTOLTUK VÉGIG A MARCIPÁNOS KÍNÁLATOT >>> 
After Eight

Meredek próbálkozás. Étcsokival és mentollal támadni az ünnepet, ami azért egyértelműen a gyerekeknek szól. Teljesen megosztó lett a mezőnyben, van, aki alig bírta lenyelni, de volt, aki imádta minden morzsáját. Elmondható róla, hogy olyan, mintha csoki után hirtelen fogat mosnánk, és a szánkban maradna egy karakteres mentolos íz. Talán erre a kombóra a legtöbb gyerek még vicsorogna, de felnőttek körében már kedveltebb ez az ízvilág.

Adatok: 85 gramm, étcsokoládé szárazanyag tartalom 50%, 699 Ft

KAKAÓTESZT: MEGLEPŐ, DE KÉT TERMÉK IS VERI A NYUSZIS KLASSZIKUST >>> 
Ítélet

Az idei versenyt szinte fej-fej mellett nyerte a Kit-Kat és a Merci. Előbbi esetében a ropogós gabonapehely volt a megnyerő, míg utóbbi esetében főleg a csokoládé textúrája, ami leírhatatlanul könnyed és selymes.

Utánuk a Milka és a Kinder szerepel, ezek hozzák az elvártat, de mindkettőről elmondható, hogy túlságosan édes. Ezek után szerepel a Boci, a Tibi, a Smarties és a Figaro, melyek eléggé megosztották a tesztcsapatot. Az After Eight igazi kaukktojás. Akinek bejön a mentolos csoki, imádni fogja, akinek nem, kerülje el messzire.

Toplista:

1. Kit-Kat
2. Merci
3. Milka
4. Kinder
5. Boci és After Eight
6. Tibi
7. Smarties
8. Figaro

Ezek is érdekelhetnek