Egy lábasba öntjük a barna cukrot, alacsony hőmérsékleten olvasztani kezdjük, karamellizáljuk.
Ha felolvadt és aranybarna színű lett, óvatosan felöntjük a borral, ügyelve, hogy a gőz ne égesse meg a kezünket. A cukor újra összeáll, ez ilyenkor természetes, pár perc után feloldódik.
Ha feloldódott, felöntjük a paradicsomlével, ízesítjük sóval, borssal, majd következnek a fűszerek: a füstölt paprika, a pirospaprika, a fahéj, a fokhagymapor. Ízesítjük továbbá a mustárral, a szójaszósszal, a Worcestershire-szósszal, végül felöntjük a narancslével, és az egészet alaposan összekeverjük. Legvégül a ketchupot is hozzáadjuk, ezt is elkeverjük.
Közepes lángon kevergetve nagyjából 20-25 perc alatt felére redukáljuk, sűrűre főzzük.
Az elkészült édes-savanyú-fűszeres szósz (3 dl) jól záródó üvegben hónapokig eláll.
Használhatjuk barbeque-húsok pácolásához, vagy mártogatósnak, de köretek mellé, kiegészítő mártásként is kiváló. - MME
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!