Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjat és lágy tésztává dagasztjuk.
Langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk és tenyérrel lelapítjuk.
A szilvalekvárt a rummal kikeverjük és a tészták közepébe elosztjuk, majd gombóccá formáljuk őket és olvasztott vajjal megkenjük.
Előkészítjük a gőzölőnket, kevés vizet forralunk az aljában, ezután pár centi távolságra ráhelyezzük a gombócokat és kb 15 perc alatt kigőzöljük őket letakarva.
Ameddig a gombóc készül, a sodóhoz minden hozzávalót összekeverünk és folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd tányérba merjük még melegen.
A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal megkenjük, a sodóra rátesszük és a porcukros mákkal meghintjük.
Nézd meg a gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal elkészítését videón: