hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal

MME MME
60 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A gőzgombóc elkészítéséhez az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és lágy tésztává dagasztjuk.
  2. Langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk és tenyérrel lelapítjuk.
  3. A töltelékhez a szilvalekvárt a rummal kikeverjük és a tészták közepébe elosztjuk, majd gombóccá formáljuk őket és olvasztott vajjal megkenjük.
  4. Előkészítjük a gőzölőnket: egy kevés vizet forralunk egy lábas aljában, majd a lábast lefedjük egy tiszta textilpelenkával, és egy madzaggal rákötjük. Ezután tátesszük a gombócokat, lefedjük egy másik fazékkal, és kb. 15 perc alatt kigőzöljük őket letakarva.
  5. Ameddig a gombóc készül, a sodóhoz minden hozzávalót összekeverünk és folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd tányérba merjük még melegen.
  6. A kész gombócokat megkenjük egy kevés olvasztott vajjal, rátesszük a sodóra és a meghintjük porcukros mákkal.

Nézd meg a gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal elkészítését videón:

Ezek is érdekelhetnek